24 березня 2017, 08:27, Технології

Маїс планує цього року прищепити 125 тис. саджанців горіха

Про горіхові досягнення «Маїсу» розповіли на сайті компанії керівник Центру горівництва, кандидат сільськогосподарських наук Микола Кучер і агроном-садівник Олексій Третьяков.

Виробництво сертифікованих саджанців грецького горіха, фундука і горіха на деревину почали у 2008 році. Нині у селі Вергуни діє сучасний комплекс для проведення зимового щеплення горіха, теплиці площею 1000 м2 для загартування посадкового матеріалу, розсадник для дорощування саджанців на 10 гектарах з системою зрошення.

У селі Гуляйгородок на 66 гектарах розміщені промислові насадження для отримання плодів грецького горіха і фундука, а також деревини. У недалекій перспективі це село стане повністю горіховим садом, який займатиме сто гектарів.

В спеціальному залі Горіхового центру здійснюється щеплення горіхів, а в трьох стратифікаційних камерах відбувається зрощування підщепи і прищепи. Використовується виключно зимове щеплення, щоб запобігти швидкому окисленню і відмиранню тканин, та стимулювати початок росту майбутнього саджанця.

Нинішнього року в компанії планується прищепити 125 тис. саджанців, а далі вийти на 200 тис.

«За ці роки нашим розсадником вивчені і опробувані системою державних випробувань 13 сортів зарубіжних селекцій, в першу чергу французьких. Зокрема Франкет — дуже відомий і один із найпопулярніших сортів у Європі. Він визнаний світовим стандартом грецького горіха. Поряд з ним сорти Фернор, Фержан, Фернет, Лара.

До державного реєстру внесли також молдавські сорти — Костюженський, Скиноський, Кодрене, Коржсуцький, Лунгуеце і Кишинівський. З української селекції використовуємо сорти, внесені до державного реєстру, — Чернівецький, Волинський, Прикарпатський», — розповів агроном-садівник Олексій Третьяков