6 квітня 2024, 12:00, Україна

Нестача працівників на Буковині змушує аграріїв викорчовувати сади

Про це пише «Шпальта»

Засновник компанії Леонід Макаренко розповів, що відчутний брак чоловічої робочої сили під час роботи з технікою.

«Наразі ще не на всіх позиціях замінили спеціалістів, які пішли на війну», — пояснив Леонід Макаренко.

За його словами, в регіоні та інших областях країни є підприємці, які змушені викорчувати дерева чи віддавати свої сади в оренду іншим аграріям під посів.

Леонід Макаренко вважає, що нині виживуть найсильніші компанії. «Макосад» працює, оскільки експортують продукцію до Швеції, Великої Британії, Греції та двох країн Африки. Але через війну значно подорожчала логістика.

«Логістично експортувати стало витратно, оскільки раніше ми постачали через Одесу, тепер — усе через Румунію», — пояснив Леонід Макаренко.

Він зазначив, що в регіоні є тенденція до зменшення виробництва фруктів. Це трапилося через низьку ціну на яблуко. Цьому передував коронавірус, а відтак — війна. 

На агропідприємствах, які займаються вирощуванням зернових, теж уже відчули нестачу фахівців, які працюють на складній сучасній техніці.

Як розповіла фермерка з Кельменеччини Лілія Бортич, підприємства нині намагаються оптимізувати роботу в полях.

«Проблема в тому, що раніше на комбайні працювало по двоє чоловіків, а нині залишилося по одному. У нас жінки ще не працюють на великій техніці, але не виключаю, що буде така необхідність. Колеги розповідають, що в інших областях, де великі обсяги обробітку земель, жінки вже навчаються працювати на комбайнах», — зазначила Лілія Бортич. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com