26 липня 2019, 16:35, Урожай

В Західному Бузі звітують про рекордно низьку врожайність ріпаку

Про результати цьогорічних жнив ПП «Західний Буг» інформує на сторінці у Facebook.

Повідомляється, що валовий збір озимого ріпаку цьогоріч становить 17,8 тис. тонн, середня врожайність — 2,85 т/га, що є найгіршим результатом за останні 7 років та більш як на тонну нижче минулорічних показників.

«Серед основних причин — добір близько 1,5 тис. га нових земель у 2019 році, де вже був посіяний ріпак з проблемами з густотою. Через надмірну кількість опадів поширені кореневі гнилі на багатьох площах — фомоз, альтернаріоз і вертицильоз, дрібне, погано сформоване насіння в стручках», — йдеться в повідомленні.

Дещо краща ситуація з горохом, збір якого теж завершили. Валовий збір гороху становить 4,17 тис. тонн, середня урожайність — 3,36 т/га, що на 14% менше, ніж в минулому році.

«Завершено збір і озимого ячменю. Цього року середня урожайність становить 6,46 т/га що на 14% нижче від запланованого. Інтенсивно триває збір озимої пшениці. Наразі зібрано близько 16% від загальної площі посівів. Як і решта культур, озима пшениця поки що теж не тішить результатами. Ранні сорти наразі показують врожайність 5,7 т/га. Покладаємо сподівання, що краще себе покажуть пізні сорти, які тільки починаємо молотити. Очікувана середня врожайність по всіх площах мала б становити 6,3-6,5 т/га, що буде близьким до минулорічних результатів», — повідомляють в компанії.

Паралельно проводяться фунгіцидні захисти цукрових буряків (2-й фунгіцидний), лущення стерні та підготовку площ під посів озимого ріпаку. На наступний рік ПП «Західний Буг» заплановано посіяти 6,5 тис. га ріпаку.