26 липня 2019, 09:20, Україна

Україна потребує впровадження ефективних технологій зрошення — експерт

Про це йдеться в матеріалі «Точка роси: як «вилікувати» українські поля від зневоднення» на Latifundist.com.

Сьогодні у зрошення інвестують як великі, так і малі агровиробники. Це підтверджують і виробники зрошувального обладнання.

«Врожайність зерна — головного експортного продукту України, з кожним роком збільшується. Але зростання могло б бути більш вражаючим завдяки ефективному зрошенню землі. За підрахунками Мінагрополітики, зміни клімату протягом останніх трьох років «з'їли» 4% врожаю пшениці і 5,5% — кукурудзи. Якщо тенденція продовжиться, ближчим часом недорахуємося і 20% врожаю ріпаку і сої. Арифметика проста — якщо у 2018-19 МР урожай зернових прогнозують на 3% вище торішніх показників, то при достатньому зрошенні він був би вищим на 7%», — відзначив Денис Шуфані, керівник відділу розвитку компанії «Варіант Агро Буд».

Денис Шуфані, керівник відділу розвитку компанії «Варіант Агро Буд».

За словами керівника напрямку по VIP клієнтам компанії Олександра Юзькова, дощувальні машини «Варіант Агро Буд» користуються попитом як серед невеликих фермерських господарств (200-1000 га), так і серед великих агрохолдингів із земельним банком понад 50 тис. га.

«Наші зрошувальні системи працюють при низькому тиску, комплектуються сучасними сплінкерамі, які імітують природний дощ і надають можливість підібрати необхідний розмір краплі і контролювати інтенсивність подачі води для кожного виду культур. Машини, за індивідуальними запитами, комплектуються інноваційними розробками, оснащуються програмним забезпеченням для дистанційного керування, а також системами сигналізації для запобігання крадіжок комплектуючих», — розповідає Олександр Юзьков.

Олександр Юзьков, керівник напрямку по VIP клієнтам компанії «Варіант Агро Буд»

Проблемою сьогодні є те, що на державному рівні у сфері зрошення залишається багато невирішених питань, інвестиції в цей напрямок не можна назвати масовими. Реформування даного сектору проходить дуже повільно і гальмується вже понад 5 років. Експерти кажуть, що є декілька міжнародних структур та донорських організацій, готових профінансувати модернізацію зрошувальної системи в Україні. Але поки що не прийнята Стратегія і не розпочато інституційна реформа, кошти, ясна річ, ніхто не буде виділяти.