25 липня 2019, 17:20, Україна

Аграріям розповіли про нові умови переходу до органічного виробництва

Детальніше про нові умови переходу виробників до органічного виробництва у матеріалі на AgroPolit.com розповів Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби.

За його словами, перехід від традиційного виробництва до органічного є досить витратним і потребує певного часу. Тому закон передбачає перехідний період, який дозволить фермеру адаптуватися до нових умов господарювання. Початок вказаного періоду збігається з датою підписання договору на проведення сертифікації.

Тривалість перехідного періоду залежить від галузі органічного виробництва:

  • рослинництво: мінімум 2 роки до посіву для однорічних культур, не менше 3-х років до моменту збору врожаю у випадку багаторічних (окрім кормових) та мінімум 2 роки до збирання для фуражних культур;
  • тваринництво: мінімум 1 рік для м’ясних порід жуйних; півроку для свиней, дрібних жуйних тварин та молочної худоби. Для птиці на м’ясо — 10 тижнів, для виробництва яєць — 6 тижнів. Бджільництво — від 1 року.
  • вирощування аквакультури: від 6 місяців до 2-х років, залежно від способу обробки готового продукту.
З серпня в Україні діятиме закон про органічне виробництво
Читати по темі

Під час перехідного періоду заборонено реалізувати вироблену продукцію як органічну. Однак, за згодою органу сертифікації, вона може маркуватися як «продукція перехідного періоду до органічного виробництва».

Паралельне виробництво, тобто одночасне ведення традиційного та органічного господарства, можливе у випадку вирощування посівного матеріалу, деяких багаторічних культур, а також використання пасовищ для випасу худоби.

Щоб отримати дозвіл, оператор повинен:

  • надати органу сертифікації документальні докази дотримання положень Закону;
  • розділити вирощування/утримання/зберігання органічних та неорганічних рослин, тварин, кормів, гною, подбати про розділення виробничих ліній чи належне очищення обладнання;
  • надавати конкретні дані про обсяги виробленої органічної та неорганічної продукції, а також продукції перехідного періоду.