25 липня 2019, 13:20, Урожай

На елеваторах Alebor Group зерно перевірятимуть на предмет ураження сажкою

Про це виданню Elevatorist.com повідомила Ірина Цуркан, керівник якості зернових культур ГК Alebor Group.

«У зв'язку з введенням нового ДСТУ на пшеницю ми укомплектували лабораторії наших елеваторів («Чесного ХПП», «Христинівського ХПП» і «Вороновицького ХПП») обладнанням для визначення спор сажки методом мікологічної експертизи зерна. Раніше такі дослідження на елеваторах не проводили», — розповіла фахівець.

Методика в ДСТУ 3768: 2019 дозволяє визначати тільки сажкові спори, інші види грибкових уражень зерна повинні досліджуватися в спеціалізованих мікологічних лабораторіях.

Ірина Цуркан додала, що це нововведення дозволить уникнути суперечок щодо якості зерна, яке аграрії привозять на елеватор.

«Раніше сажку визначали просто за зовнішнім виглядом зерна. І якщо виникали суперечливі моменти потрібно було звертатися в спеціалізовану лабораторію. А тепер в новому ДСТУ є додаток Г, в якому прописана технологія і методика вимірювання, обладнання, наведені види спор сажки», — пояснила Ірина Цуркан.

Зазначається, що за результатами останніх трьох тижнів на елеватори Alebor Group надійшло 45% продовольчого і 55% фуражного зерна.