22 липня 2019, 15:20, Урожай

Сварог Вест Груп розпочала жнива органічної спельти

Фахівці компанії віддають перевагу вирощуванню саме органічної спельти тому, що вона менш вибаглива до природних умов, їй менше завдають шкоди хвороби та шкідники. В сегменті органічного землеробства, ця непримхлива рослина є більш рентабельною, попит на неї вищий, зазначають в «Сварог Вест Груп».

Тіні забутих … злаків: хто в Україні вирощує спельту
Читати по темі

Спосіб вирощування спельти майже такий як і у пшениці. Відмінність полягає тільки у живленні. Органічна технологія вирощування не передбачає внесення добрив хімічного погодження.  Живлення зимостійкого виду пшениці відбувається за рахунок сівозміни. На полях ТОВ «Лотівка Органік» її сіяли після сої та льону, які є одними з найкращих  попередників.

«Спельта — це стародавнє цільне зерно, яке вирощували і вирощують в багатьох частинах світу. Ця сільськогосподарська культура дає непоганий врожай. Наша компанія має потужності для доробки зерна спельти. Експортуємо ми повністю очищену продукцію в Європу. Максимальну урожайність вдавалось отримати 4,2 т/га. Усі поживні речовини спельти рівномірно розподілені по усьому зерну, — саме тому при будь-якій переробці, можна отримати однакову користь», — зауважив Сергій Болюх, головний агроном регіону (Північ).

Довідка: спельту або полбу вирощували на території України ще з давніх-давен, саме вона є прародичкою нинішньої пшениці. Генетик Микола Вавілов досліджував спельту, бо бачив у ній великий генетичний потенціал для створення нових сортів пшениць. На противагу іншим вирощуваним видам зернових спельта є генетично «здоровою» та поживною рослиною, має вищу енергетичну цінність, містить більше жирів, незамінних амінокислот, її цінність для здоров'я незрівнянно вища.