18 липня 2019, 08:20, ЗЗР

Посівам кукурудзи та соняшнику шкодить стебловий метелик

За даними Держпродспоживлужби, на полях Київської, Луганської, Херсонської та Чернівецької областей чисельність гусениць становить 0,7-1,2 макс. З екз. на рослину.

«При похолоданні літ значно знизився і становив 2-3 екз за ніч улову. Лабораторним аналізом метеликів виявлено, що самці становлять 62%, самиці — 38%, з яких 33% з дозріваючими яйцями, 50% з зрілими і 17% з дегенеративними органами. Чисельність зрілих яєць на самицю становить 42 шт», — йдеться в повідомленні.

За словами фахівців, велику потенційну загрозу шкідника визначає широкий ареал його розповсюдження та здатність до накопичення значної кількості представників виду за відповідних агрокліматичних умов. За таких умов випуск трихограми — ефективний захід регулювання чисельності фітофагу.

Шкода та приховані втрати від кукурудзяного метелика
Читати по темі

Варто пам'ятати, що літ кукурудзяного метелика в Україні розтягнутий до одного місяця, тому дуже важливо провести внесення трихограми у перші два тижні льоту шкідника. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3-4 днів від початку льоту), повторне — через 5-7 днів. Кратність внесення трихограми можна збільшувати за потреби.

Зазначається також, що в Степу посівам кукурудзи шкодять гусениці бавовникової совки. Шкідником заселено від 10% до 20% обстежених площ посівів за середньої чисельності 0,8-2,0 макс. 6,0 екз. на кв. м (Херсонська обл.). Окрім цього, 0,1-2% посів на Харківщині уражені летючою сажкою, 0,1-1% пухирчастою, 2-10% (Чернівецька обл.) гельмінтоспоріозом.