17 липня 2019, 13:39, Урожай

Коливання температур та опади сприяли подальшому розвитку хвороб зернових

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, на септоріоз хворіє 1-6, макс. 10-18% колосків (Вінницька, Київська, Львівська, Хмельницька, обл.) озимих і ярих пшениць та 1-6% колосів ячменю. Фузаріоз, альтернаріоз охопив 0,3-4, в осередках Тернопільської 10% колосів пшениці, борошниста роса — 3-10% колосків озимої і ярої пшениць, гельмінтоспоріозом уражено 9-22% рослин (Вінницька обл.).

Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними
Читати по темі

Скрізь, де рослини уражені кореневими гнилями, має місце білоколосість. Осередково в західних та північних областях Полісся на вівсі виявлено червоно-буру плямистість, якою уражено 8-12% рослин (Чернігівська обл.). Оливковою плісенню уражено 4-9% колосків пшениці в осередках Вінницької, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областях. Твердою сажкою охоплено 0,01-0,2% (Житомирська обл.) колосків пшениці та ячменю.

«Передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна, яке складується і зберігається», — зазначають фахівці.