18 червня 2019, 08:20, ЗЗР

Аграріїв звинувачують в масовому морі бджіл через використання інсектицидів

Нещодавно у Славуті Хмельницької області загинуло кілька сотень бджолосімей. Така ж біда накрила пасіки ближнього Ізяславського району та сусідньої Рівненщини, пише tsn.ua.

У селі Шевченко, що за 10 км від Славути після посівної пасічник не дорахувався 40 бджолосімей. Торік в Ізяславському районі його колеги постраждали більше. Микола Подзигун втратив тоді майже 200 бджолосімей. Весь гнів пасічників обернений на аграріїв. Ті, мовляв, захищають свої посіви, але шкодять довкіллю. Жодних компенсацій за це бджолярі не отримали.

Потужна агрокомпанія, що орендує землі навколо сіл із мертвими бджолами, стверджує, що обробляє посіяну тут сою лише дозволеними засобами. Аграрії запевняють, що їхня хімія безпечна для комах і людей, бо в ній немає інсектицидів, що згубні для теплокровних.

У свою чергу пасічники наголошують на впровадженні кримінальної відповідальності за отруєння бджіл.

За словами Валентина Паньковського, одного з найбільших в країні експортерів меду, бджоли гинуть, але не зразу і не всі. Вони встигають принести у вулики отруєний хімією мед. І будьте певні, на експорт ця солодка отрута не потрапить. Лише на перевірку якості сировини, що їде у Європу Валентин витрачає щороку майже мільйон доларів.

Очевидно, що назріла необхідність державного врегулювання інтересів бджолярів, селян і агровиробників.