21 травня 2019, 18:10, Урожай

Україні прогнозують рекордний врожай жимолості

Про це пише east-fruit.com.

«Жимолость в Україні тільки набирає популярність, а основні комерційні плантації ще не вступили в товарне плодоношення, тому обсяг ринку досить обмежений, так само як і пропозиція. Валовий збір жимолості в 2019 році, за нашими оцінками становитиме близько 20-25 тонн», — говорить експерт.

Повідомляється, що ціна на якісну фасовану ягоду в роздрібних мережах складе 150-200 грн/кг (5,7-7,6 доларів/кг). Тим часом, сезон збирання і реалізації ягоди триватиме близько 30 днів, після чого почнеться сезон збирання і реалізації лохини. Слід зазначити, що вперше на ринку будуть доступні ягоди жимолості найсмачніших у світі сортів.

За словами Олександра Ярещенка, переробні підприємства країни також проявили зацікавленість ягодою. Втім, серйозним стримуючим фактором є невеликий обсяг сировини при високій її собівартості.

Обсяги виробництва жимолості в Україні поки що не порівняти з обсягами її вирощування в сусідній Польщі. Деякі польські експерти взагалі вважають, що Польща є світовим лідером по площах під жимолость і оцінюють їх у 2 тис. га. В Україні ж, за оцінками учасників ринку, площі під ягодою коливаються в межах 60-150 га.