20 травня 2019, 15:20, Урожай

Посіви озимих та ярих культур масово заселяють клопи

Повідомляється, що в Степу, південному та центральному Лісостепу клоп шкідлива черепашка за чисельності 0,2-2, осередково 3 екз. на кв.м (Запорізька обл.) заселив 20-70% площ озимих, 2-10% площ ярих зернових культур, де пошкодив 1-5, макс. 10% рослин озимої пшениці.

В південних областях Степу продовжується відкладання яєць клопами (0,1-1 екз. на кв.м), відмічено відродження личинок фітофага. На Поліссі та північних областях Лісостепу посіви заселяють переважно австрійський, маврський, гостроголовий, інші види клопів.

«Захист посівів пшениці від личинок клопа шкідливої черепашки доцільний за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності двох і більше їх на кв.м дозволеними до використання пестицидами, які будуть ефективними проти супутніх шкідників», — радять фахівці.

Зазначається також, що повсюди у посівах розвиваються злакові попелиці, мухи, цикадки, хлібні п’явиці, які в допороговій чисельності заселили та пошкодили від 2 до 15% рослин озимих та ярих культур. В Степу відмічається масовий розвиток пшеничного трипса, яким на 60-100% обстежених площ заселено 5-12, макс. 35% (Миколаївська обл.), осередково до 50% рослин (Запорізька обл.) озимих пшениці і ячменю, за чисельності 2-8 екз. на рослину.