29 квітня 2019, 13:00, Урожай

Погодні умови посприяли поширенню хвороб та шкідників у посівах озимих культур

За даними Держпродспоживслужби, на 17-83% площ озимих зернових помічено поширення смугастих блішок, злакових попелиць, хлібних п’явиць, цикадок. Посіви ярого ячменю заселяють та пошкоджують хлібні блішки по 3-8 екз. на кв.м.

Під час фітомоніторингу на 9% обстежених посівів і 2,8-5% рослин озимої пшениці спостерігалось живлення личинок хлібної жужелиці чисельністю 2,0 екз. на кв.м.

За наявної достатньої кількості вологи на фоні помірних температур повітря повсюди у посівах озимих зернових культур спостерігається розвиток фітопатогенів.

Розвиток борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, бурої іржі, гельмінтоспоріозу на 5-46, макс. 70% площ зернових, стримується на рівні 2-15, макс. 32%(Львівська обл.) рослин.

«Скрізь в посівах озимого ріпаку шкодять ріпакові квіткоїд, прихованохоботники, капустяна попелиця. 6-20% рослин ріпаку (Київська, Львівська, Чернігівська обл.) заселяють хрестоцвіті блішки за чисельності 2-8 екз. на кв.м (ЕПШ 3-5 екз. на кв.м), яких знешкоджують інсектицидами», — повідомляють в Держпродспоживслужбі.

Варто зазначити, що погодні умови стримували поширення пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу на рослинах культури (осередково ними уражено 0,6-8% рослин).