26 квітня 2019, 08:30, Україна

Фітосанітарні експерт затримали черговий вантаж з карантинним шкідником

Вантаж вагою 14,95 тонн потрапив на Хмельниччину в п’ятницю 5 квітня, його виявили на митному посту «Хмельницький-центральний». Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Під час процедури перевірки імпортних об’єктів регулювання були відібрані зразки, у яких виявлено личинки південноамериканської томатної молі. Вони перебували в живому стані. На виконання статті 35 Закону України «Про карантин рослин» було видано розпорядження про повернення вантажу.

«Партія, що імпортувалася у цьому транспортному засобі, містила ще перець та кабачки. Власник вантажу звернувся до країни-експортера із проханням повернути усі об’єкти регулювання партії, що прибули на митний кордон України. Уражені помідори, перець та кабачки у той же день були повернені до Туреччини», — повідомляють в Держпродспоживслужбі.

Довідка: Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta) — загроза для світового виробництва томатів та інших пасльонових культур. Тuta absoluta є небезпечним шкідником овочевих культур закритого та відкритого ґрунту. У 2006 році шкідник вперше був виявлений в регіонах Середземномор’я, які є основними зонами виробництва томатів (в Іспанії — врожайність більш ніж 4 млн. тонн щорічно, в Італії – більш ніж 7 млн. тонн, в Туреччині — близько 9 млн. тонн, в Єгипті — 11 млн. тонн).

Читати по темі: Карантинні шкідники і хвороби: хто вони, як їх розпізнати і як боротися?