17 квітня 2019, 14:20, Україна

Під час флешмобу було висаджено 4 тисячі саджанців волоського горіха

Всеукраїнський екологічний флешмоб «висадити свої горіхи» проходив 13 квітня. Організатором заходу виступила Благодійна організація «Благодійний фонд «Урожай — громаді».

Чотири тисячі однорічних саджанців горіха, які були вирощені в розсаднику в с. Моринці Звенигородського району Черкаської області, надала «НВФ «Урожай» (МХП). Команда Latifundist.com також взяла участь в заході. Єдина умова флешмобу — викласти фото- або відеозвіт про виконану роботу на сторінці благодійної організації в мережі Facebook.

До цього, 6 квітня на Львівщині лісівники разом з громадськістю за 8 годин висадили 77 тис. дерев, тим самим, потрапили до Національного реєстру рекордів України. Зазначимо, що світовий рекорд належить жителям Індії, які два роки тому за добу висадили 49,3 млн саджанців.

За словами організаторів флешмобу, вони переслідували декілька цілей.

«Урожай» працює з понад 100 селами Черкаської та Київської областей. Було вирішено залучити громади до цієї акції, об'єднати людей і озеленити територію, висадити алеї і парки. Відгукнулося понад 50 громадських організацій і фізосіб», — розповів про задум Валентин Галушко, директор ВАЛЯВСЬКА філії «НВФ «Урожай».

Для висадки горіхів була обрана територія біля водойми в с. Квітки Корсунь-Шевченківського району. Інструктаж перед посадкою дерев провів Антон Лижов, агроном горіхоплідних культур «НВФ «Урожай».

«Найголовніше — посадка. Потрібно правильно підібрати місце, щоб уникнути ґрунтових вод на глибині менше 6 м. Садити необхідно на відстані від 5 м один від одного, на глибину не менше 0,5 м. Перед посадкою центральний корінь необхідно підрізати, це дозволить на рік призупинити його ріс і дати можливість розростатися бічним кореням. Полив повинен здійснюватися 1-2 рази в тиждень. Надалі також потрібно правильно сформувати крону», — пояснив агроном.

За його словами, щоб серйозно займатися вирощуванням горіхів, необхідно враховувати кліматичні умови регіону і вибирати спеціальні адаптовані сорти. Інакше «горіховий» бізнес може закінчитися плачевно. Як відзначають агрономи-горіховоди, найбільш сприятливою для вирощування горіхів є саме центральна частина України.

Для реалізації цілей флешмобу з 10 сортів було обрано 2 кращих за врожайністю, морозостійкістю та смаковими якостями — Костюженський та Скіновський. Ці середньорослі дерева будуть сягати 8 м і зможуть витримати морози до мінус 35°С. Плоди горіхів мають велике ядро, тонку шкірку і легко лущаться. Перші плоди можна буде отримати вже через 6-7 років. Максимальну врожайність 25-35 кг з одного дерева доведеться чекати 15 років. В цілому, більшість сучасних різновидів даної культури плодоносять близько 50 років. За цей час з дерева можна отримати 1,25-1,75 тонн горіхів.

Організатори флешмобу відзначили, що охочих було більше ніж саджанців. Тому подібний флешмоб заплановано повторити і в наступному році.

Агрономи-горіховоди також відзначили, що горіх вважається високомаржинальною нішевою культурою. З одного дерева можна зібрати 40 кг горіха, після очистки вдається отримати половину цієї ваги. Ціна на горіх в даний час коливається в межах 200 грн/кг. Це означає, що орієнтовно одна сім'я, у якої в дворі є горіх, може додатково заробити 4 тис. грн.