15 квітня 2019, 18:10, Україна

Їстівна хризантема придатна до вирощування на півдні України

Батьківщиною овочевої хризантеми вважається Північна Америка, культура також користується попитом в Китаї та Японії. За радянських часів її вирощували і в Україні, пише agro-yug.com.ua.

Фахівці стверджують, що вирощувати хризантему дуже просто, оскільки вона невибаглива до умов культивування. 

«Великий плюс — це  її холодостійкість та посухостійкість. Хризантема — найпізніша з салатних рослин, вона спокійно переносить два-три зимових заморозки та після них продовжує зростати як ні в чому не бувало. Стійка вона й до шкідників та хвороб, рослини виробляють сполуки, які перешкоджають їх вживання шкідниками.  До того ж овочева  хризантема активно росте, а листки, які зірвали для вживання в їжу, швидко відростають. Завдяки цьому у Китаї квітку називають нескінченною рослиною. Збирати урожай можна уже через місяць після появи сходів», — говорять фахівці.

Рослину висівають в ґрунт навесні або у кінці літа. Другий врожай можна отримати, коли посіяти хризантему в кінці липня. Її можна вирощувати як у відкритому, так і у захищеному ґрунті. Культивування в теплицях дає можливість регулювати умови вирощування та отримувати врожай цілий рік. В країнах Азії та США їстівну хризантему вирощують популярним гідропонним методом.

«Сорти їстівної хризантеми в основному східного походження. Відрізняються вони один від одного скоростиглістю, врожайністю, а також формою листка — розсіченою або майже цілісною. Добре зарекомендували себе хризантеми японської селекції. Такі сорти, як Мигури, Усуй, Горланд Майко, Кікунгарі та Шунгіку. Сорт Шунгіку є найпоширенішим в США, в кінці вісімдесятих років минулого століття він був введений в каталог овочевих культур цієї країни. Найбільш продуктивним вважається сорт Дебют. Ранні сорти Жозефіна та Міраж відрізняється своєю морозостійкістю», — йдеться в повідомленні.

Як стверджуються фахівці, вирощування овочевої хризантеми дуже привабливий варіант бізнесу для невеликих господарств та сімейних ферм. Окрім їстівних якостей, ця рослина може бути культивована й в декоративних цілях, бо має привабливий колір та зовнішній вигляд квітки. Для виробництва косметичних засобів найчастіше використовуються екстракт та ефірну олію, отриману саме з квіток хризантеми.

Найбільшу цінність овочева хризантема має за високого вмісту бета каротину. Також до складу рослини входять солі калію, фосфору, кальцію та заліза. В листках та квітках хризантеми містяться вітаміни групи В, РР, вуглеводи, протеїни та аскорбінову кислоту.