29 березня 2019, 12:45, ЗЗР

Фахівці розповіли про загрози поширення шкідників у посівах озимих культур

Повідомляється, що в степових, лісостепових, подекуди поліських областях в озимих зернових після стерньових попередників, за чисельності 0,2-1, осередково 2 екз. на кв.м дохарчовуються личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки. Ними пошкоджено 2-10% рослин. Личинки хлібної жужелиці знаходяться переважно в другому та третьому віці (25-75%), тому період пошкодження посівів фітофагом триватиме.

«За прохолодної погоди звітного періоду злакові блішки, цикадки мляво заселяли та пошкоджували посіви озимих зернових культур у південних областях. У Степу на 12-65% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, за чисельності 0,2-1, макс. 2 екз. на кв.м піщаним мідляком пошкоджено до 1% рослин», — відзначають фахівці.

Топ-6 найпотужніших шкідників ріпаку
Читати

Тим часом у Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі чисельністю 0,4-3, макс. 4-6 екз. на кв.м (Дніпропетровська, Кіровоградська обл.). Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12°С повсюди клопи переміщуватимуться на її поверхню.

«Посіви озимого ріпаку осередково в Вінницькій, Запорізькій, Львівській, Одеській, Миколаївській, Хмельницькій областях заселяють ріпаковий листкоїд, стебловий прихованохоботник, у Львівській, Кіровоградській, Миколаївській, Чернівецькій — хрестоцвіті блішки, за чисельності 2-5 екз. на кв.м. В крайових смугах полів на Миколаївщині відмічено поширення піщаного мідляка», — йдеться в звіті Держпродспоживслужби.

Зазначається також, що у південних, подекуди центральних областях в теплі сонячні дні відростаючі багаторічні трави заселяють та пошкоджують жуки бульбочкових довгоносиків, кравчика головача та піщаного мідляка.