11 березня 2019, 17:10, Технології

Виведено стійкі до хвороб сорти винограду

Представники Мурсійского інституту сільськогосподарських і харчових досліджень і розробок (Іспанія) представили доповідь про отримані сорти столового винограду, створені за програмою генетичного поліпшення культури за допомогою біотехнологічних інструментів, пише east-fruit.com.

Вченим інституту вдалось зареєструвати 17 нових сортів винограду, які відрізняються своєю хрусткою текстурою, високою продуктивністю і більш низькими вимогами до технологій вирощування. За 7 років виробники висадили виноград поліпшених сортів на площі понад 900 га.

При розробці сортів дослідники поставили за мету: виробити стійкість до хвороб, зокрема, до цвілі і борошнистої роси, які становлять найбільшу загрозу для виробників в Іспанії та інакших районах планети.

«Перший сорт Itumfifteen зареєстрували ще два роки тому. Він стійкий до борошнистої роси, має хрусткі ягоди, приємний мускатний смак і натуральний червоний колір. Цей набір якостей разом з ранніми термінами збору врожаю, сприяли підвищенню затребуваності цього сорту на ринку», — йдеться в повідомленні.

Основними перевагами вирощування нових сортів являється менша втрата врожаю і економія при фітосанітарній обробці, що також призводить до зменшення кількості залишків пестицидів в ягодах і знижує вплив агрохімії на навколишнє середовище.

Спочатку розробка нових сортів була спрямована на підтримку місцевих виробників, але на тлі інтересу, проявленого виробниками з інших частин світу, рослинний матеріал був відправлений для вирощування в Чилі, Перу, Бразилію, Південну Африку і Австралію.

В Іспанії в рамках популяризації вітчизняних сортів винограду під мурсійскі сорти відведуть більше 200 га, що є рекордним показником. Сорт Itumfifteen займе більше половини цієї площі.