4 березня 2019, 08:30, Посівна

Волинські аграрії завершують підживлення озимих та готуються розпочати посівну

За словами Романа Цизя, головного агронома ТОВ «П’ятидні» (с. П’ятидні, Володимир-Волинський район), умовами перезимівлі рослин у господарстві задоволені, до посівної ранніх ярих планують приступити протягом тижня.

«Озима пшениця та озимий ріпак в досить доброму стані. Деякі гібриди озимого ріпаку незначно пошкодились сніговою пліснявою. Наразі здійснили підживлення і ріпаку, і пшениці. Застосували сульфат амонію і вапнякову селітру. Розпочати посівну плануємо у 10 числах березня, за умови, якщо погодні умови будуть сприяти», — ділиться головний агроном.

В нинішньому сезоні ТОВ «П’ятидні» планує вдвічі збільшити площі під кукурудзою. Цьому посприяло введення в експлуатацію ще одного елеватора з об’ємом зберігання понад 60 тис. тонн. 

Тим часом у ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» посівну кампанію розпочнуть 15 березня. Таким прогнозом поділився Ярослав Мазуренко, керівник департаменту аграрного виробництва компанії.

«В цілому озимі культури перезимували добре і вже відновили вегетацію. Наразі завершили підживлення озимого ріпаку сульфатом амонію і вапняковою селітрою. Днями підживимо сульфоамофосом і озиму пшеницю. Якщо дозволять погодні умови, плануємо з 15 березня розпочати посівну. Цьогоріч плануємо збільшити площі посіву гороху, бо ми насіннєве господарство, а він хороший попередник під озиму пшеницю», — зауважив Ярослав Мазуренко.

Підживлюють озимі та готуються до старту посівної і у СГ ТОВ «Лище» (с. Лище, Луцький район). На початок березня тут заплановані роботи з підживлення рослин аміачною селітрою.

«Озимий ріпак знаходиться у хорошому стані. Було проведене підживлення сульфатом амонію і аміачною селітрою. Озима пшениця теж добре перезимувала — 75% перебувають у фазі повного кущення, 25% — на початковій фазі. Плануємо розпочинати підживлення аміачною селітрою на початку березня. До посівної готові повністю, забезпечені усім необхідним», — розповів Василь Ференц, головний агроном СГ ТОВ «Лище».

Детальніше про результати посівної озимих культур та хід проведення весняної посівної кампанії в розрізі областей та загалом по країні дізнавайтесь з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2018/19».