21 лютого 2019, 09:30, Урожай

Потепління сприятиме поширенню полями мишоподібних гризунів

За результатами проведеного моніторингу спеціалістами фітосанітарної безпеки затоплення нір гризунів становить 10-20, в понижених місцях рельєфу — 40-60%. У посівах озимих зернових та ріпаку зберігається 0,5-3 жилих колоній/га, в кожній з яких по 3-8 жилих нір, багаторічних травах, неугіддях 2-4 жилих колоній/га, інформує Держпродспоживслужба.

Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатиме від погодно-кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури плюс 5°С відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній/га потребують захисту через внесення в жилі нори родентицидів дозволених до використання на території країни.

Загалом захист сільськогосподарських угідь від мишоподібних гризунів в поточному сезоні проведений на площі 771 тис. га. Найбільше захист сільгоспугідь від мишоподібних гризунів проведений в господарствах Тернопільської (138,3 тис. га), Хмельницької (133 тис. га), Херсонської ( 97,4 тис. га), Вінницької (91,7 тис. га) і та Одеській (84,3 тис. га) областей. При чому хімічними родентицидами оброблено 692 тис. га, біологічними — 80 тис. га сільгоспугідь.