28 січня 2019, 12:30, Світ

Ураження зерна вомітоксинами загрожує майбутньому врожаю кукурудзи в США

На думку експертів з Університету штату Огайо, надмірно вологі літо та осінь 2018 року призвели до небаченого раніше поширення Gibberella zeae. За сприятливих погодних умов гриб може успішно перезимувати на полях, становлячи при цьому загрозу для майбутнього врожаю кукурудзи, пише farmanddairy.com.

Як зауважив Пірс Пол, фахівець Університету штату Огайо з хвороб кукурудзи, через поширеність гнилі качанів в штаті Огайо та загалом в межах кукурудзяного поясу, в минулому сезоні деякі фермери отримали зерно низької якості, зазнавши при цьому серйозних втрат.

«Дощове літо і осінь в Огайо і на Середньому Заході спричинили затримку із збиранням врожаю, тим самим, створивши додаткові умови для ураження посівів вомітоксинами», — говорять вчені.

Американські виробники кукурудзи зіткнулись з масовим ураженням зерна вомітоксинами
Читати по темі

Зазначається, що вомітоксін може викликати блювоту в тварин, особливо у свиней. Якщо споживати забруднене зерно або зернові продукти, токсин також може викликати захворювання людей. Саме тому Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США встановило суворі обмеження на кількість вомітоксінів, дозволених в зерні для споживання людиною і тваринами.

Окрім цього, вомітоксін може забруднювати пшеницю і ячмінь. Втім, як зазначають фахівці, в штаті Огайо ці обидві культури були зібрані ще в перші тижні липня.

Місцевим фермерам рекомендують обирати насіння, стійке до гриба, при чому, що жоден з наявних кукурудзяних гібридів поки не є повністю стійким до Gibberella zeae.

Довідка: Вомітоксин (дезоксиніваленол) — органічна речовина, трихотеценовий мікотоксин, вторинний метаболіт, що продукується кількома видами мікроміцетів — мікроскопічними пліснявими грибами роду Fusarium, до яких відноситься і Gibberella zeae.