5 січня 2019, 09:00, ЗЗР

Вчені знайшли слабке місце колорадських жуків

Група американських вчених-ентомологів на чолі з Шоном Шовіллом провели дослідження геному колорадського жука, пише farmer.pl.

Науковців особливо цікавили гени, які відповідають за надзвичайно високий рівень адаптації шкідника до нових середовищ та інсектицидів.

Геномний аналіз виявив багато генів, які дозволяють перетравлювати шкіднику різні рослинні білки, а також численні гени, які відповідають за відчуття гіркоти. Останні, ймовірно, пов'язані з любов'ю колорадського жука до гірких рослин родини пасльонових.

За результатами дослідження встановлено, що за генетичним спектром колорадський жук мало відрізняється від тих шкідників, які менш стійкі до інсектицидів. Проте в ході роботи виявлено чутливість колорадського жука до РНК-інтерференції — системи контролю активності генів.

Питання, як боротися з колорадським жуком, — сьогодні одне із актуальних для фермерів в усьому світі. Вчені зі США показали, як за допомогою РНК-інтерференції можна порушувати передачу інформації з ДНК до білків, і таким чином пригнічувати експресію генів колорадського жука.