7 грудня 2018, 11:30, ЗЗР

ЄС знизив допустимі дози внесення міді при органічному землеробстві

Противники мідьвмісних препаратів стверджують, що вони згубно впливають на ґрунтові організми і, відповідно, повинні бути виведені з застосування на еко-фермах. Прихильники у свою чергу стверджують, що наразі мідь в органічному сільському господарстві є основою забезпечення виробництва рослинницької продукції, пише agrarheute.com.

Спірне питання про продовження застосування міді було винесено на розгляд до Комісії ЄС і Постійного комітету з рослин, тварин, продовольства і корму (Комітет РАРР). Відповідно до більшості голосів, використання міді в Європейському Союзі буде продовжено, втім поки лише на 7 років.

Наразі препарати із вмістом міді перебувають в черзі на вибування і заміщення через їх токсичність і тривалу стійкість. Це означає, що вони повинні зникнути з ринку ЄС, як тільки знайдуться еквівалентні або краще активні інгредієнти.

Поточне схвалення ЄС на мідьвмісний захист рослин завершується 31 січня 2019 року. Протягом наступних 7 років фермерам буде дозволено вносити міді не більше ніж 4 кг/га в рік.

Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні
Інфорграфіка

До цього, органічне регулювання ЄС передбачало не більше 6 кг/га міді для органічного землеробства. Цінність міді полягає в тому, що вона ефективна в боротьбі з грибковими та бактеріальними хворобами культур, що особливо актуально в органічному сільському господарстві.

Для прикладу в Німеччині мідьвмісні пестициди використовуються при вирощуванні фруктів, винограду та хмелю, а також для виробництва картоплі. За думку експертів, як зараз, так і в майбутньому аналогів або альтернативи пестицидів з вмістом міді немає.