19 листопада 2018, 08:30, Технології

Науковці Вінницького національного аграрного університету здобули перемогу у престижному міжнародному конкурсі стартапів

Про це повідомляють у Вінницькій ОДА.

Розробка вінницьких аграріїв — проект Vegetech присвячений створенню енергоефективного комплексу вирощування томатів в умовах підвальних приміщень із використанням різних джерел освітлення.

«Впровадження адаптивної технології передбачає отримання якісної розсади помідорів (та інших овочів) і плодів в умовах захищеного ґрунту. Це дозволить отримати якісний розсадний матеріал і забезпечити споживачів великих міст свіжою продукцією у будь-яку пору року», — розповідають розробники.

Ідея стартапу «Автоматизована гідроферма з можливістю віддаленого керування» полягає у створенні повністю автономної і роботизованої ферми, де для вирощування використовується метод гідропоніки, який дозволяє замінити ґрунт на поживний субстрат (розчин) з усіма необхідними мікроелементами, ферментами, органічними і мінеральними речовинами.

«Це забезпечує пришвидшений ріст і повноцінний розвиток рослини удвічі, при цьому збільшуючи врожайність продукту на 50-60%, і, що найважливіше, в результаті ми отримуємо екологічно чистий продукт. Даний стартап дозволяє також впроваджувати у виробництво роботизовану руку-маніпулятор, удосконаленням якої теж займаються науковці ВНАУ», — йдеться в повідомленні.

Третій проект, який презентували вчені Вінницького національного аграрного університету — це  VibroMill, який вже успішно зарекомендував себе у світовій спільноті, викликавши жвавий інтерес провідних бізнес-компаній. Стартап вирішує актуально-практичні задачі зі створення технології, яка могла б здійснювати структурну модифікацію будь-яких сипучих матеріалів, що дозволяє значно покращити технологічні і експлуатаційні властивості речовин, що обробляються.

У другому етапі конкурсу два стартапи ВНАУ — Vibro Mill та GET-ECO потрапили до першої групи, а стартап VegeTech - до другої. З кожної групи обрали по 2 стартапи, які ввійшли у четвірку фіналістів. Зі стартапів ВНАУ у четвірку був відібраний GET-ECO. В результаті напруженої боротьби команда «Автоматизована гідропонна установка з можливістю віддаленого керування» (GET-ECO) впевнено здобула бронзу і везе до України чергове визнання вітчизняних інноваційних розробок.