26 жовтня 2018, 08:30, Україна

Для агровиробників Півдня шавлія може стати перспективною нішевою культурою

За словами Михайла Федорчука, професора кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету, окремі фермери вдало доповнюють овочевий бізнес виробництвом лікарських трав і прянощів, повідомляє uhbdp.org.

«Шавлія практично не вирощується ані в Миколаївській, ані в Одеській областях. Але сьогодні температурна амплітуда змістилася на 270 км до нас із Криму, і клімат більше не є перешкодою для культивування цієї культури», — говорить професор.

Основна проблема на його думку — це бур'яни, особливо у перший рік вегетації. Враховуючи дефіцит вологи Михайло Федорчук рекомендує сіяти шавлію під зиму.

За його словами, культура є також гарним попередником із фунгіцидними властивостями. Так, зернові, посіяні після шавлії, протягом трьох років практично не уражувалися кореневими гнилями. Крім того, існує цікавий досвід використання шавлії як елемента системи захисту садів.

«Ефіроносії захищають плодові сади від шкідників. Посадки шавлії в міжряддях дозволяють скоротити кількість обробок у саду з 17-20 до двох. Зазвичай потрібно три-чотири рослини шавлії на одне плодове дерево», — зазначив Михайло Федорчук.

Додаючи, що на світовому ринку насіння шавлії пропонують по 150 євро/кг, а в Україні ніхто цим поки не займається.