20 жовтня 2018, 10:35, Добрива

Аграрії скаржаться на зниження врожайності через неякісні добрива

Про це пише gazeta.ua.

«Як завозили, так і завозять. Нічого не змінюється, незважаючи на санкції. Везуть на Білорусь чи ще кудись і під іншим видом переадресовують. Упаковка та ж, просто реєстрація інакша. Уже багато випадків чув про недобори врожаю. А все тому, що маніпулюють якістю. Наприклад, додають більше глини, менше — корисних речовин. Ось і виходить. І таких випадків дуже багато», — говорить фермер Андрій з Київщини.

Фермер із Чернігівської області Анатолій упевнений, що зараз навіть постачальники не завжди знають, хто насправді є виробником добрив.

«Раніше були російські, і вони відразу говорили — російські. І лейбл був російський. А зараз таке часто буває, що явно російське, але під казахською маркою йде. Так і продають», — додав Анатолій.

Володимир Гудзенко, заступник директора з наукової діяльності «Миронівського інституту пшениці» вважає проблема полягає в недостатньому контролі зі сторони держави.

«Тут питання треба вивчати й аналізувати. Підробки можуть бути у будь-якої компанії, і таке трапляється — це варто визнати. Інша справа, чи ведеться якась державна статистика і чи існує державний контроль?», — говорить науковець.

Тим часом серед деяких фермерів поширюється думка, що краще використовувати добрива українського виробництва. Так, на майбутню посівну керівник сільгосппідприємства Григорій Душейко, тільки аміачної селітри закупив на 40 млн грн. Підкреслює, принципово брали добрива виключно вітчизняного виробництва.