28 вересня 2018, 16:42, Україна

В Україні зростає попит на вирощування нуту

У світі нут вирощується в середньому на 12,6 млн га сільгоспугідь. І врожайність з кожного гектара становить близько 1 т/га. Найбільш затребуваним в світі є крупнонасінний нут. Україна має перевагу, так як в основному вирощує саме такий сорт нуту, пише ukragroconsult.com.

«Ця бобова культура ще не має великого застосування на внутрішньому ринку, тому практично весь урожай йде на експорт. Урожайність вітчизняного нуту завдяки природно-кліматичних умов значно вище середньосвітового рівня і становить близько 2,2 т/га», — кажуть фахівці.

В результаті — завдяки високій маржинальності, яка сьогодні вище, ніж соняшнику або сої, дана культура все більше знаходить застосування в українських аграріїв. Рентабельність її вирощування оцінюється на рівні 52%.

Нут: третій за площами, але не за значенням
Читати по темі

За оцінками аналітиків, в Україні в цьому році урожай цієї бобової культури майже в два рази вище, ніж в попередньому. Ціна на нут залишається стабільно високою і становить близько 1 тис. доларів/т.

Український нут користується попитом в таких країнах, як Індія, Пакистан, Туреччина, Йорданія, Єгипет і Саудівська Аравія. Тим часом увага всіх світових виробників бобових прикута до Індії — основного імпортера даної культури. Нагадаємо, що уряд Індії прийняв рішення щодо підвищення мита на нут до 60%, що змінило експортний напрям світових виробників бобових.