14 вересня 2018, 15:35, Технології

Боротися з поширенням бурякового довгоносика аграріям радять ще з осені

Польські науковці підготували свої рекомендації захисту, засновані на досвіді фермерів Європи та наукових досліджень, пише farmer.pl.

На думку спеціалістів, боротьба з цим шкідником повинна починатися восени, тому що багато особин нового покоління перезимовують на площах після буряків, де раніше ці комахи траплялися навесні.

Обов'язковою рекомендацією є виконання повної зимової оранки. Необхідно також знищити поруч з тими полями, де були цукрові буряки, насипи ґрунту.

«Дуже важливою в даному випадку є сівозміна, та навіть просторова ізоляція. У тих районах, де звичайний буряковий довгоносик, завдав неймовірної шкоди це суворо контролюється. Наприклад, у Сербії не можна розміщувати посіви цукрових буряків ближче 100 м від попередніх, адже довгоносик переміщається перш за все «пішки». Збільшення відстані дозволяє, по-перше, знищити жуків природнім шляхом, під час міграції, по-друге, виграти час. Адже найбільшу загрозу цей шкідник становить для молодих сходів цукрових буряків. Чим більші рослини, тим більші шанси їх виживання після атаки шкідника, — говорять фахівці.

Ефективним бар'єром для шкідника є посіви озимих зернових між полями з цукровими буряками. Дренажні канави також є природним бар'єром поширення та міграції довгоносиків.

Також науковці радять ті поля, що цього року були заражені звичайним буряковим довгоносиком, оборати, скибою до середини, а також зробити поглиблення лопатою, глибиною 25-30 см.

«Допомагає також у боротьбі з цим шкідником — міжрядне рихлення ґрунту в час, коли самки відкладають в ґрунт яйця. Це орієнтовно відбувається у травні, коли жуки стають статево зрілими, спарюються і відкладають яйця у поверхневий шар ґрунту на глибині від 0,3 до 1 см, дуже близько від рослин. Ямку з відкладеним яйцем самка засипає землею і утрамбовує. Відкладання яєць триває більше місяця. Плодючість становить 100-200 яєць. Ембріональний розвиток завершується за 6-10 діб», — додають спеціалісти.