10 серпня 2018, 17:35, Урожай

Експерти спростували численні випадки виявлення хвороб у зерні нового врожаю на Вінниччині

За словами Миколи Ткачука, керівника Департаменту АПР Вінницької ОДА, інформацію щодо виявлення грибкових захворювань поширюють окремі недобросовісні працівники лабораторій приватних хлібоприймальних підприємств, повідомляє golos.com.ua.

«На нашу думку, ажіотаж створюється тільки заради зниження ціни. Авторитетно стверджую, що інформація не відповідає дійсності. Адже 70% намолоченого зерна за своїми показниками належить до продовольчого, тобто воно не може бути хворе», — наголосив посадовець.  

Якою є ситуація з якістю зерна та як позначилися на колосових затяжні дощі, розповів Олександр Корнійчук, кандидат сільськогосподарських наук, директор Вінницького інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН.

«Неправильно стверджувати, що сажкові гриби можуть розвиватися тільки за підвищеної вологості, а саме цей аргумент використовують дезінформатори. Посушливе літо з його високими температурами — також сприятливі умови для появи спорів названого виду грибка. Під час моніторингів розвитку рослин передумов для появи такого виду захворювання не було виявлено. Навіть його ознак не знаходили! Можемо з певністю стверджувати, що захворювань на сажкові гриби на зернових колосових культурах у нас нема», — розповідає науковець.

За його словами, жодна з лабораторій, звідки вийшла інформація про нібито неякісне зерно, не уточнила, який саме вид грибкових захворювань вони виявили. Науковець додає що, у жодному із зразків зерна, перевіреного в умовах лабораторії інституту, практично не було виявлено навіть ознак захворювання, а не самого процесу.

Досліджували зерно у ще одній лабораторії — обласного управління Держпродспоживслужби. За словами Григорія Сидорука, керівника управління, у шести досліджуваних зразках насіннєвого зерна не виявлено жодного випадку сажкових грибів.

«Перевірили стільки ж зразків товарного зерна. Тільки в одному з них діагностували незначний відсоток грибкових спорів, проте їх наявність була у межах допустимих норм», — зазначає Григорій Сидорчук.

Він радить власникам зерна не витрачати марно час на суперечки. Краще скористатися послугами арбітражних лабораторій, підтвердити якісні параметри збіжжя і продавати його за достойною ціною.

«Нинішнього року врожай дався важко, тому й ціна на зерно має бути висока», — наголошує фахівець.