9 липня 2018, 08:35, ЗЗР

Держпродспоживслужба оприлюднила дані щодо поширення шкідників у посівах озимих та ярих культур

Зазначається, що в посівах зернових колосових культур в Степу, Лісостепу та подекуди на Поліссі дохарчовуються клоп шкідлива черепашка. В південних областях клопи окрилюються (20-42%) і переселяються в місця зимівлі. Разом з тим, у колосках озимої пшениці, жита, ячменю живляться хлібні жуки (0,5-4 екз. на кв.м) та жужелиця (0,3-1 екз. на кв.м), злакова попелиця, пшеничний трипс, інші фітофаги, якими пошкоджено 2-15% колосся.

У посівах кукурудзи розвиваються та шкодять злакові попелиці, блішки, які на 11-40, макс. 100% площ, заселили 2-17, макс. 58% рослин. Також шкодять гусениці лучного метелика, листогризучих совок (бавовникова, гамма, інші), осередково павутинні кліщі.

«Сою продовжують заселяти попелиця, трипс, павутинний кліщ, гусениці листогризучих совок, бульбочкові довгоносики, якими пошкоджено 2-15% рослин. В крайових смугах виявляють шкідливість чортополохівки (Вінницька, Київська, Полтавська обл.) та лучного метелика (Кіровоградська, Херсонська обл.)», — повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Повідомляється, що посіви цукрових буряків заселяються листковою буряковою попелицею, мінуючими мухами, щитоносками, подекуди шкодять гусениці листогризучих совок та амарантовий стеблоїд на 2-11% рослин.

«Стручковий комарик пошкодив на 2-10% рослин ярого ріпаку. В одному стручку налічується до 5 личинок. Капустяна попелиця і ріпаковий білан заселили 4-8% рослин. На соняшнику в Степу та Лісостепу на 3-26% рослин шкодять попелиці, клопи, трипси, подекуди — саранові, соняшникові вусач та шипоноска», — свідчать дані щотижневого звіту.

Боротися з шкідниками у посівах фахівці радять лише за використання дозволених препаратів.