4 липня 2018, 11:36, Техніка

Британські вчені представили роботизовану систему контролю бур'янів

Розробка відділу сільськогосподарської робототехніки Національного центру точного землеробства Великобританії — робот Hyperweeder оснащений системою штучного інтелекту, а видаляти бур’яни допомагають спеціальні мікролазери. Також існує модифікація робота, де замість лазерів використовуються розпилювачі гербіцидів, повідомляє dw.com.

За словами розробників, ця технологічна платформа зможе застосовуватися до всіх бур'янів і ідентифікувати всі типи культур.

Перший прототип кріпиться до задньої частини трактора. Але в перспективі це буде автономний самохідний робот, який працюватиме без оператора.

У систему входять датчики для виявлення культур і бур'янів в режимі реального часу. Розпізнавання зображень здійснюється за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Робот оцінює форму бур'янів, щоб визначити, де знаходиться їх меристеми (частини рослин, що забезпечують безперервне наростання маси). Потім робот видаляє бур'ян за допомогою мікролазера, нагріваючи рослини до 95ºС.

Існує ще одна версія робота Hyperweeder — з розпилювачем гербіцидів. Він точково вносить гербіцид в ті зони, де це необхідно.

Розробники говорять, що роботи можуть вносити гербіциди безпосередньо на бур'яни в певні зони і в точних дозах. Це може повністю виключити надмірне використання гербіциду. Обсяги ЗЗР, які вносяться на поля, можуть скоротитися більш ніж на 95%. Таким чином аграрій скоротять не тільки витрати на агрохімікати, а й зможуть знизити негативний вплив на навколишнє середовище.

В даний час розробляється готовий до експлуатації екземпляр.

«Буде потрібно чимало часу, щоб сільськогосподарські роботи стали масовими, доступними і широко використовувалися в сільському господарстві. І ще не ясно — чи зможуть такі рішення мінімізувати використання гербіцидів. Проте якщо Hyperweeder доведе свою ефективність, то це значно скоротить кількість отрутохімікатів в полях і прискорить процес впровадження робототехніки», — додають розробники.