3 липня 2018, 13:30, ЗЗР

Погодні умови липня провокуватимуть появу на полях численних хвороб та шкідників

Зазначається, що сприятливими умовами для розвитку гусениць підгризаючих совок (озима, оклична та совка іпсилон) будуть температура 20-27°С та відносна вологість повітря 70-95%. Відбуватиметься заляльковування гусениць, яке за помірної зволоженості повітря триватиме 11-14 днів.

Хлібні клопи доживлюватимуться у незібраних посівах озимих та ярих зернових колосових культур, під валками скошених хлібів, на диких злаках, після чого відлітатимуть до місць зимівлі. У дозріваючих хлібах шкодитимуть сиснi фітофаги — злакова попелиця та пшеничний трипс. Личинки трипсів закінчивши розвиток, опускатимуться в ґрунт на зимівлю. У злакових бур’янах та колосках ярих зернових культур розвиватимуться літні покоління злакових мух (шведської). Личинки хлібної п’явиці завершуватимуть свій розвиток, заляльковуючись в ґрунті.

За сприятливих погодних умов на колосі триватиме розвиток фузаріозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу, альтернаріозу та оливкової плісені.

«У липні в посівах кукурудзи триватиме літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання яєць, виплодження та живлення гусениць. В разі помірно теплої, вологої погоди (18-30°С та вологість понад 70%) відбуватиметься нормальна життєдіяльність всіх стадій фітофага та формування осередків високої чисельності та шкідливості гусениць», — зазначають фахівці.

У посівах кукурудзи розмножуватимуться попелиці, совки, із хвороб повсюди розвиватиметься гельмінтоспоріоз, осередково — пухирчаста та летуча сажки.

За умов сухої, жаркої погоди липня в посівах сої шкодитимуть клопи, павутинний кліщ, трипси, попелиця, гусениці листогризучих совок. Можлива поява осередків шкідливості метеликів чортополохівки. Підвищена вологість повітря скрізь сприятиме поширенню аскохітозу, пероноспорозу, церкоспорозу, бактеріальних хвороб.

«У посівах соняшника наростатиме чисельність сисних комах: попелиці, клопів, трипсів, цикадок, пошкодження яких може призвести до некрозу тканин, зниженню якості врожаю. Вогнищами спостерігатиметься пошкодження рослин гусеницями підгризаючих і листогризучих совок. Тепла погода з частими дощами і рясними росами сприятиме розвитку та поширенню гнилей, пероноспорозу, фомозу, іржі, септоріозу», — додають у Держпродспоживслужбі.