24 червня 2018, 13:20, Урожай

Держпродспоживслужба оприлюднила дані щодо поширення хвороб та шкідників у посівах пізніх культур

Зазначається, що у посівах кукурудзи розвиваються та шкодять злакові попелиці, які на 11-20, макс. 60-74% площ, заселили 2-14, макс. 35% рослин. Також шкодять гусениці лучного метелика, листогризучих совок (бавовникова, гамма, інші).

Сою заселяють та пошкоджують попелиці, трипси, павутинний кліщ, гусениці акацієвої вогнівки, чортополохівки, совки-гамми, осередково лучного метелика. Фітофагами пошкоджено 2-15% рослин. З хвороб поширюються пероноспороз, септоріоз, фузаріоз, аскохітоз, якими уражено 1-8% рослин. Осередково в Кіровоградській області іржею охоплено 13-19% рослин. У посівах гороху шкодять горохові зерноїд, плодожерка, попелиця, трипси, совка-гамма, з хвороб розвиток мають аскохітоз, іржа, кореневі гнилі.

У посівах соняшнику продовжують розвиватись сисні шкідники (геліхризова попелиця, клопи, трипси, цикадки), якими заселено 2-30% рослин. Подекуди рослинам культури завдають шкоди гусениці совок, осередково лучного метелика. На 8-24% обстежених площ прояв мали септоріоз (1-6% рослин), пероноспороз (1-3%), фомоз (3-5, макс. 24% в Кіровоградській обл.), іржа (5-12%).

У посівах цукрових буряків відмічається шкідливість бурякової листкової попелиці, якою заселено 1-8% рослин. Подекуди шкодять бурякові щитоноски, мінуюча муха, осередково амарантовий стеблоїд, гусениці листогризучих совок, лучного метелика.

Також повідомляється, що скрізь у плантаціях картоплі, томатів відмічено живлення колорадського жука літнього покоління. Прояв фітофторозу, альтернаріозу картоплі, томатів відмічається в усіх зонах вирощування. На капусті в різних ступенях шкодять листогризучі совки, білани, молі, попелиці, які виявлені повсюдно. На цибулі шкодять цибулева муха та прихованохоботник, з хвороб — пероноспороз.