15 червня 2018, 09:38, Урожай

В Україні відновлюється інтерес до вирощування порічки

Про це на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) розповів Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, пише agroday.com.ua.

За словами Ярещенка, закладаючи плантацію порічки, варто подбати про мульчування та зрошення. Підготовка ґрунту класична: знищуємо шкідники, бур’яни, насичуємо землю органікою.

А от у формуванні рослин є свої особливості. Фахівець звертає увагу, що порічку краще вирощувати не кущами, а на шпалері — як виноград, залишаючи на плодоношення по 2-3 пагони. За рахунок цього будь-який сорт формуватиме вдвічі довші грона, а ягоди будуть більшими.

Серед сортів фахівець рекомендує Роваду. Цей сорт довгогронний, високоврожайний. Його легко збирати, він гарно адаптується до клімату. Але сприйнятливий до грибкових хвороб, тому краще підійде для закритого ґрунту. Серед української селекції — сорти Святомихайлівська, Росинка, Ласуня.

Він також додає, що враховуючи плантація порічки виходить на окупність десь на четвертий рік після посадки. А найбільший прибуток дає на 7-9 рік.

І це враховуючи відносно невисокі ціни реалізації — 35 грн/кг на свіжий ринок і 20 грн/кг на переробку (торік ціни коливались на рівні 35-40 грн).

Нагадаємо, Україна входить в ТОП-3 виробників смородини та порічок у світі. В Україні, Польщі та Росії збирають 80% світового врожаю цих ягід. Щороку Україна збирає близько 25 тис. тонн смородини та порічок з площі 5 тис. га. З 2014 року плантації під цими ягодами постійно скорочувались на 3-4%, а порічки взагалі вирощують поодинокі фермери.