11 червня 2018, 18:30, Урожай

Маш може стати новою перспективною нішевою культурою для аграріїв Півдня

Культура має кілька назв: боби мунга, золотиста квасоля, вігна промениста, прийшла до нас з Південно–Східної Азії. За результатами досліджень, проведених в Криму ще у 2001-2006 роках, маш цілком може стати перспективною нішевою культурою на півдні України, пише agro-yug.com.ua.

Маш — рідкісний вид бобової рослини азіатського походження, який з успіхом можна вирощувати в якості харчової, овочевої і кормової культури. У промислових масштабах цю культуру культивують в Китаї, Пакистані, Таїланді та Індонезії.

Фахівці рекомендують сіяти боби починаючи з середини травня до середини червня. Маш може мати три види зрілості: ранні сорти дозрівають за 60-80 днів, існують сорти стоденного дозрівання та сорти з терміном дозрівання 120 днів.

У Китаї боби мунг висаджують разом з кукурудзою, кавуном і бавовною. За даними Plant Resources of the World (PROW), маш є швидко ростучими бобами, які досягають зрілості при температурі 28-30°C, за умови, що в процесі росту рослин, температура буде не нижче 15°C. Боби мунга посухостійкі і не потребують великої кількості води.

Окрім цього культура чутлива до перезволоження. Внаслідок високої вологості, плоди мунга можуть прорости ще до збирання, тому якість врожаю буде зіпсовано. До ґрунтів рослина також не має підвищених вимог, але найкраще росте на добре осушеному суглинку або супіску (рН 5-8). Стійкий маш й до засолених ґрунтів.

Урожай збирають зазвичай в два етапи: спочатку у червні, а потім у листопаді. Такий процес обумовлений поступовим дозріванням насіння – зібрати насіння маша одноразово просто неможливо. Маш — особливо невибаглива культура. Досить провести 1-2 поливи. Механізоване прибирання, здійснюється зернозбиральним комбайном.

Насіння маша дуже поживне, містить близько 50% крохмалю, 4% жирів і корисні мінеральні речовини. Містить цінну клітковину, вітаміни групи В, мінеральні речовини: калій, кальцій, натрій, магній, залізо, фосфор. Маш корисний тим, що на 100 гр містить майже 24 гр білка.

На сьогодні виробництво бобових є перспективним для малого і середнього бізнесу. У багатьох країнах, де раніше вирощували маш, ведуться активні дослідження і розробки агротехнологій відносно можливості культивування в певних регіонах, Наприклад, у Польщі, де популярною бобової культурою є квасоля, проводять експерименти з вирощування бобів мунг. Польовий дослід проводився в 2016 році на експериментальній станції факультету садівництва і ландшафтної архітектури Познанського університету природничих наук в Західній Польщі. У результаті експерименту вчені з’ясували, що у бобів мунг більш високий вміст білка, ніж у квасолі і більш висока якість врожаю.

За словами фахівців, використання машу в якості попередньої культури в сівозміну буде розумним кроком та дозволить поліпшувати та підтримувати високу якість ґрунтів. До того ж ціни на бобові у світі зараз дуже привабливі і мають тренд не зменшуватися в близькому майбутньому, а тільки зростати. Наразі вартість в Україні маша іноземного виробника від 220 грн/кг до 371 грн/кг.