31 травня 2018, 10:40, ЗЗР

При роботі з гербіцидами фахівці рекомендують використовувати антидрейфові ад'юванти

Основна функція таких ад'ювантів полягає в зменшенні дрейфуючої фракції, проте є й інші переваги, такі як підвищення проникнення і утримання активної речовини крапель та зменшення випаровування, пише news.agropages.com.

На етикетках виробники пестицидів наголошують про заборону використання препаратів у вітряну погоду (16-20 км/год), проте не завжди сильний вітер стає винуватцем знесення. Пестициди також забороняється застосовувати, коли швидкість вітру менше 8 км/ч. Причина полягає у тому, що якщо вітер не «змішує» повітряні шари, спостерігається процес інверсії температури, коли краплі аерозолю розпилюються за непередбачуваною траєкторією.

Традиційно, проблема дрейфу найбільш гостро стоїть у випадку використання гербіцидів, оскільки саме ці препарати здатні пошкодити нецільову культуру. У такому разі, ненавмисне знесення пестицидів обернеться для господарства серйозними проблемами.

Існує міф, що розмір розпилювального сопла допоможе запобігти дрейфу пестицидів, проте це не так. Вода, що знаходиться в суміші, при певних умовах також може змінювати свої властивості, в тому числі розмір крапель, відповідно — все одно дрейфувати.