29 травня 2018, 10:35, Урожай

Експерти розповіли, які нішеві культури вигідно вирощувати малим та середнім господарствам в Україні

Про ідеї нішевого землеробства та успішні історії агровиробників у ході Work shop: Успішні історії нішевих культур, розповіли вітчизняні аграрії, повідомляє agro-yug.com.ua.

Нішеві культури: «за» та «проти». Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур?
Читати по темі

Фермери із року в рік шукають нові напрямки для розвитку. Особливо дрібні і середні сільгоспвиробники зацікавлені у тому, щоб на відносно невеликий ділянці вирощувати максимально рентабельні культури.

Нут, сочевиця, квасоля, горіх, фундук, трюфель, шипшина, гарбуз, капуста, батат, лохина, аспаругус, хурма, азиміна, зізіфус, кольорова картопля — все це перспективні напрямки в агробізнесі.

 

«Важливо, щоб сьогодні всі почули, що нішеві продукти мають велику маржинальність. На сьогоднішній день рентабельність аспарагуса, наприклад, 300%», — зазначив Олександр Синюк, керівник ГО «Земля Таврії».

Окрім цього, важливим напрямком є органічне землеробство. Як стверджує Володимир Білко, директор Вінницького представництва «БТУ-центр» в останні роки українці активно починають займатися органічним землеробством, тому що в цьому є велика перспектива.

«Останнім часом багато агровиробників йдуть до органічного землеробства. Наприклад, тонна пшениці звичайної коштує від 3-5 тис. грн, ціна на органічну пшеницю вже складає від 250-300 євро за тонну. Тобто можна вирощувати ту саму пшеницю і мати на цьому гарні кошти. А люди хочуть, окрім звичайних фруктів, овочів, знайти щось екологічно чисте і корисне для здоров’я», — стверджує Білко.

На думку Андрія Козлова, директора ТОВ «Дніпровська перлина» одним із цікавих продуктів для Європи є батат, адже за останні 5 років попит на цю культури зріс у 5 разів. Українці також зацікавлені в цій продукції. Так, Україна імпортує цю культуру за 1,1 тис. євро/тонну, що приблизно становить 35 грн/кг, а на прилавках магазинів українці купують її вже за 100-150 грн/кг. Цікаво, що ця культура добре підходить кліматичним умовам Півдня України.

Кліматичні умови змінюються і, особливо, дрібні виробники в пошуках альтернативних культур. Вже сьогодні на землях Миколаївщини, Херсонщини, Одещини можна вирощувати культури, традиційні для Грузії, Туреччини, Криму.

«Вирощування малопоширених культур дуже актуально для України. Так, ми звикли вважати, що хурма, зізіфус — це прерогатива Криму. Але практика показує, що на Півдні України ці культури також добре приживаються та доходять до дозрівання плодів», — запевняє Ольга Грабовецька, співробітниця ДП «Дослідне господарство «Новокаховське».

Варто зазначити, що в Україні налічується 32 тис. малих фермерських господарств. Майже у половини з них розмір земельного банку становить від 20 га до 100 га. І найголовніше для таких господарств — це вибір спеціалізації свого виробництва, а вирощування нішевих культур має безліч перспектив. Тому аграрії вже зараз задумуються, яку нішу зайняти аби отримати гідні прибутки.