18 травня 2018, 18:12, Урожай

Посіви картоплі масово заселяють колорадські жуки

Згідно даних Держпродспоживслужби, колорадський жук повсюди за чисельності 2-8 імаго та 1-7, макс. 25 личинки на кущ (Одеська, Херсонська обл.) пошкодив 5-11, макс. 60% рослин картоплі у слабкому та середньому ступенях. У Степу та Лісостепу колорадський жук почав заселяти розсаду томатів та інших пасльонових культур, зазначають у Держпродспоживслужбі.

У Степу, південному та центральному Лісостепу клоп шкідлива черепашка за чисельності 0,2-2, осередково до 3 екз. на кв.м (Луганська, Херсонська, Харківська обл.) заселив 10-50% площ озимих, 19-25% площ ярих зернових культур, де пошкодив 1-8% рослин.

Повсюди розвиваються та шкодять злакові попелиці, мухи, пшеничний трипс, хлібні п’явиці, в південних областях злакова листовійка, інші фітофаги, якими заселено 5-15, осередково 26% рослин.

«У посівах гороху триває заселення та розвиток бульбочкових довгоносиків, попелиць, якими пошкоджено 2-12, макс. 24% рослин, осередково рослини пошкоджує піщаний мідляк. Відмічено початок заселення посівів гороху жуками горохового зерноїда (брухуса)», — йдеться у повідомленні.

Сходи сої заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики, попелиці, ґрунтові шкідники, осередково піщаний мідляк.

«Рослинам соняшнику завдають шкоди cірий буряковий та південний довгоносики (переважно заселені прикрайові смуги), які за чисельності 0,2-1 екз. на кв.м пошкодили 2-9, макс. 30% рослин у слабкому та середньому, подекуди сильному ступенях. Піщаним мідляком за чисельності 1-3, макс. 5 екз. на кв.м пошкоджено 2-12% рослин (Кіровоградська, Чернівецька обл.). Подекуди дротяниками, личинками хрущів пошкоджено 1-5% рослин», — зазначають фахівці Держпродспоживслужби.

У посівах цукрових буряків звичайний та сірий буряковими довгоносиками за чисельності 0,1-1 екз. на кв.м пошкоджено 2-8, макс. 20% рослин у слабкому ступені в Київській області. Буряковою блішкою за чисельності 1,5-5 екз. на кв.м пошкоджено 3-21% рослин.

Посівам озимого ріпаку (масове цвітіння) продовжують завдавати шкоди ріпакові квіткоїд, насіннєвий прихованохоботник, капустяна попелиця, хрестоцвіті клопи. Вони пошкодили 4-20, макс. 32% (Київська обл.) рослин переважно в слабкому ступені. Подекуди в посівах шкодять оленка волохата.