7 травня 2018, 14:30, Світ

Рослини кукурудзи здатні спілкуватися через коріння, запевняють вчені

«Якщо у людини виникають проблеми із сусідами, вона може переїхати. Рослини цього зробити не можуть. Вони пристосовуються до існуючих умов та використовують сигнали, щоб уникнути конкурентних ситуацій і підготуватися до майбутньої конкуренції», - каже Велемір Нінкович, провідний автор дослідження, професор Шведського університету.

Раніше було встановлено, що стратегії росту рослин змінюються у відповідь на дотик до листя чи гілок сусідніми рослинами. Дорослі дерева у таких ситуаціях призупиняють свій ріст. Інші рослини, навпаки, призупиняють розвиток кореневої системи та спрямовують усі ресурси на розвиток стебла і вегетативної маси, щоб швидше за конкурентів зайняти місце під сонцем.

Нове дослідження показало, що ці явища виникають не лише у відповідь на дотики, але й завдяки хімічним сигналам, що їх рослини отримують через ґрунт. Експерименти проводили на рослинах кукурудзи. Зазвичай рослини кукурудзи у відповідь на механічну стимуляцію підсилюють ріст. Вчені моделювали дотики сусідніх рослин, погладжуючи листя кукурудзи пензликом для макіяжу впродовж однієї хвилини щодня. Потім вони викопували таку рослину і висаджували на її місце іншу, яка раніше не піддавалася подібному впливові. При цьому й нова рослина прискорювала ріст стебла та листя і гальмувала розвиток кореневої системи. У контрольних експериментах, коли рослину кукурудзи висаджували на місце іншої рослини, яку не гладили пензликом, подібних явищ не спостерігалося. Дослідники дійшли висновку, що коріння виділяє у ґрунт речовини, які сигналізують про наявність «близьких сусідів».