7 травня 2018, 10:00, Посівна

Рекордне потепління створює напружені умови для розвитку ярих культур — Гідрометеоцентр

У Центральній геофізичній обсерваторії відзначили, що з урахуванням високого температурного фону, в найближчі дні є ймовірність того, що будуть побиті ще кілька температурних рекордів.

За словами керівника відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяни Адаменко, хоча ця інформація стосується Києва, і на решті території України температури трималися на безпрецедентно високих рівнях.

«Дійсно, квітень і початок травня були одними з найтепліших місяців [в новітній історії]», — сказала вона.

Раніше метеорологи повідомляли, що в цьому році квітень у Києві став найтеплішим з 1881 року і був на 4,4°С тепліше кліматичної норми.

Тепловий удар поки не заподіяв серйозних збитків озимим — запаси вологи в ґрунті накопичені за весну високі і ще не вичерпалися. Як повідомляв на початку квітня Гідрометцентр, березень цього року був один з найбільш вологих за останнє десятиліття — в середньому кількість опадів за березень склала в різних регіонах від 150 до 250% від норми, а рекордна кількість опадів була в багатьох районах Харківської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської областей. У цих регіонах опади на 10-50 мм перевищили попередні рекордні показники за період спостереження з 1961 року.

«Втрата вологи йде, але її було більш ніж достатньо. Тому перспективи гарного врожаю зберігаються. Однак, що стосується інших культур, в першу чергу ранніх ярих — ячменю, пшениці, зернобобових і, перш за все, гороху, то ситуація не виглядає оптимістичною. Ці культури знаходяться в початкових фазах розвитку, утворення сходів, і висока температура, відсутність опадів, вітер і низька відносна вологість повітря — все це створює досить напружені умови для цих культур», — сказала Тетяна Адаменко.

 Щодо кукурудзи, соняшнику та сої, сівба яких тільки нещодавно почалася, сходи ще не отримані, тому їх стан буде залежати від розвитку погодних умов в подальшому. При цьому температура найближчим часом може повернутися до своїх звичайних значень — 6-7 травня очікується її зниження до 18-23 градусів, тобто до звичайних для початку травня показників.