26 березня 2018, 10:40, Урожай

Посіви озимих на Черкащині готові до весняної вегетації

Про це повідомив Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного Гідрометцентру на сторінці Facebook.

«За агрометеорологічними розрахунками, в області лише близько 9% озимих зернових вийдуть із зими в незадовільному стані, що в рамках природного фону», — зазначив Постригань.

Проте, на окремих полях крайніх східних районів області відмічаються «блюдця» з талою водою та зберігається значне промерзання ґрунту — до 36 см — тут зрідженість рослин може скласти 30-40%, а площа із загиблими — 11-13% площі поля.

«В ґрунті на полях достатньо вологи — у метровому шарі маємо 175-190 мм, що більше середніх багаторічних значень, а також значно більше від минулого року. Такі вологозапаси достатні для весняної сівби», — наголошує Віталій Постригань.

5 завдань для агрономів у підготовці до весняного періоду
Читати по темі

За прогнозами, до 25 березня збережеться зимовий характер погоди із середньодобовими температурами повітря 3-5ºС морозу, що на 4-6º нижче норми. Істотних опадів не очікується.

Із 26 березня на Черкащину почне надходити тепле атлантичне повітря, тому врешті відбудеться перехід до весняного режиму погоди. Наступ весни вже прийняв незворотний характер і похолодання якщо і будуть, то вони носитимуть короткочасний характер.