5 березня 2018, 13:45, Урожай

Життєздатність рослин озимих культур на Хмельниччині сягає 100%

За інформацією ГУ Дежрпродспоживслужби у Хмельницькій області, враховуючи зимуючий запас шкідливих організмів, при добрій перезимівлі можна передбачити ймовірний розвиток хвороб та шкодочинність фітофагів на озимих культурах в весняний період.

Визначено області з найкращим показником стану посівів озимих культур
Читати по темі

За результатами зимового моніторингу озимих культур методом відрощення монолітів виявлено 97-100% життєздатність рослин, що є добрим показником.

В періоди холодної погоди 14-16 січня та 23-25 січня мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння нижче 8° морозу не знижувалася, похолодання було короткочасним і загрози для зимуючих культур не було.

На протязі лютого місяця утримувався зимовий режим погоди, поля вкриті снігом, озимі культури перебували у стані зимового спокою.

При цьому, враховуючи достатній зимуючий запас фітофагів, за доброї перезимівлі та сприятливих для розвитку погодніх умов весни, на слабко розкущених з осені посівах ймовірні значні пошкодження.

За даними осінніх обстежень та зимового моніторингу методом відбору монолітів в січні та лютому на плоші 1,89 тис. га на 2-6% рослин озимини виявлений інфекційний запас борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей. За відновленням вегетації відбуватиметься подальше зараження листків хворобами.

Рослини озимого ріпаку на більшості площ впродовж зими заселяли хрестоцвітні блішки, осередково ріпаковий пильщик, озима совка, капустяна попелиця 4-15% з чисельністю 1,5-3 екз. кв.м., 4-10% рослин культури хворіло на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, які в подальшому негативно вплинуть на перезимівлю та стан рослин під час відновлення вегетації.