1 березня 2018, 13:35, Технології

Вчені шукають шляхи порятунку зернових від теплового стресу

Розуміння того, як рослини реагують на тепловий стрес, має вирішальне значення при створенні культур, які в подальшому зможуть витримувати підвищення середньодобових температур. Вчені вже багато років працюють над тим, аби зрозуміти, як рослини реагують на підвищення температур, повідомляє sciencedaily.com.

Реакція рослин на тепловий стрес змінюється в залежності від пори доби. Щоденний цикл термостійкості рослин — це ціла система, яка допомагає захистити рослини у найспекотніші дні та запобігає втраті енергії культур.

Дослідження вчених підтвердило, що механізм боротьби рослин з високими температурами запускається тоді, коли вони піддаються впливу світла. Культури втрачають теплостійкість в темряві і здатні відновити захист тільки при повторному освітленні.

Доктор Дікінсон, науковий співробітник в Університеті Кембриджського університету, виявив, що ряд генів, які беруть участь в утворенні хлоропластів, також впливають на реакцію рослини на високі температури.

Як вияснилось, хлоропласти пов'язані з реакцією рослин на тепловий стрес і тим, що рослини краще реагують на нагрівання при денному світлі. У відповідь на підвищення температури хлоропласти активують спеціальний ген в ядрі, який впливає на захист рослин від стресу. За словами вченого, життєво важливо, щоб гени, які забезпечують стійкість до теплового стресу, були чітко визначені.

«Внаслідок теплового стресу урожайність популярних на сьогодні культур може знизитись на 3-7%. Ми ж намагаємось зрозуміти механізм, за допомогою якого рослина визначає рівень оточуючих її температур. Також ми намагаємося визначити гени, необхідні, для адаптації рослин до більш високих температур. Коли ми цього доб'ємося, зможемо вдосконалити ці механізми для більшості сільськогосподарських культур та створити стійкі до спеки рослини», — додав науковець.