21 січня 2018, 09:04, Україна

Українські садівники надають перевагу плодовим іноземної селекції

Валентина Лановенко, Президент Академії органічного садівництва «Екогарден» розповіла про найпоширеніші сорти яблук, повідомляє agro-business.com.ua.

«Лідером за вирощуванням у світі є добре відомий у нас сорт Голден Делішес. Він має чудовий смак, привабливий зовнішній вигляд та хорошу лежкість. Ще один досить популярний у світі сорт — славнозвісний Ренет Симиренка, який вважається одним із найбільш популярних сортів зелених яблук. Однак в Україні сьогодні найпоширенішими є сорти родини Джонаголд, у якої є понад 40 клонів, а також Гала та Фуджі», — розповідає Президент Академії органічного садівництва.

За її словами, в промислових садах у нашій країні вирощується багато клонів. До найбільш популярних належить Ред Джонапринц. Так само поширеним є сорт Джонагоред Супра (Горець), який користується на експортному ринку найвищим попитом.

«Слід згадати також і про ще один відомий та затребуваний сорт яблук — Чемпіон. Його особливістю є низькорослість. Навіть на підщепі М9 максимальна висота дерев не перевищує 3 метрів. Яблуні сорту Чемпіон можна висаджувати на відстані 60 см одна від одної. Таким чином загущеність на 1 гектарі становитиме близько 5 тисяч дерев. Це дає змогу збирати щонайменше 60 тонн яблук за 1 га», — додає Валентина Лановенко.

При виборі сортів велике значення має якість та характеристики підщепи. Саме вона визначає більшість показників, передусім стійкість дерев. Найбільш поширеними є підщепа М9 для яблунь і Айва S1 — для груш.

«Не зовсім правильним рішенням є вибір нетрадиційних для України сортів яблук, оскільки необхідно не менш аніж 5 років для того, щоб зрозуміти наскільки добре вони забарвлюються, яка їх лежкість тощо», — додає експерт.

Щодо сортів груш, заслуженою популярністю серед українських садівників користуються такі сорти як: Конференція, Яблунівська та Ноябрська, яка є лідером за площею вирощування у наших садах. Це осінньо-зимовий сорт із досить крупними плодами, вагою до 250-300 г, густота посадки становить 3,5 тис. дерев на 1 га, із яких можна зібрати 40-45 тон плодів.