5 січня 2018, 18:05, Урожай

Експерт розповіла про тенденції на українському ринку кісточкових

Про це на конференції «Черешня та вишня в Україні: технології, ринок, перспективи» розповіла Олена Поперечна, директор ТОВ «Фруктовий проект» , повідомляє Kurkul.com.

Експерт зазначила, що в Україні серед професійних виробників на кісточкові культури припадає близько 20% площ. Якщо говорити про розподіл по культурах, то, скажімо, черешню вирощують на 7%, вишню — на 13%.

У 2016 р. під черешню було відведено трохи більше 11 тис. га площ, а виробили більше 60 тис. т продукції.

«Якщо ми говоримо про професійних виробників, то їх частка справді незначна і виробництво становить лише кілька тисяч тонн. Із урахуванням господарств населення регіонами-лідерами можна назвати Дніпропетровську, Запорізьку та Одеську області. А якщо йдеться про промислове вирощування черешні, то передовиками є Запоріжжя, Дніпро, Вінниця, Херсон. За попередніми даними, в Україні зараз є багато ініціатив для розширення насаджень черешень у Дніпропетровській і Черкаській областях. Тобто є зацікавленість, площі зростають», — наголосила Олена Поперечна.

Крім того, через несприятливі погодні умови та низку інших обставин цього року відбулося зниження виробництва черешень.  Проте його обсяги по-різному оцінюють у різних регіонах: подекуди зниження досягло 10%.

Загальне виробництво вишні в Україні станом на 2016 р. становило  понад  150 тис. т. Лідерами за обсягами виробництва серед професійних виробників є Вінницька і Львівська області. Така локалізація частково пов’язана з наявністю переробних підприємств поряд.

Цьогоріч, як і у випадку з черешнею, теж відбулося зниження обсягів виробництва — частка в загальному валовому зборі підприємств незначна і становить до 10%.

Також Олена Поперечна додала, що втрата російського ринку збуту показала багато речей, зокрема —  невідповідність українських виробників кісточкових вимогам ринку, вимогам міжнародної торгівлі. Тож багато продукції почало осідати в межах України. І тепер стало очевидно, що низька купівельна спроможність вітчизняних споживачів теж негативно позначається на збуті продукції та прибутках виробників.

Тому українським виробникам варто готуватися до міжнародної торгівлі та виходу на іноземні ринки. На думку експертки, українським виробникам важливо враховувати ці тенденції, адже їхній успіх залежить напряму від того, як вони зможуть задовольняти потреби відповідних ринків.