31 грудня 2017, 10:00, Світ

Російські генетики заявили, що вони близькі до створення стійкої до проростання пшениці

Одним з головних «ворогів» урожайності злакових вчені називають дощі та тумани, оскільки при контакті з краплинами води зерно починає проростати прямо всередині колоса. Це помітно знижує якість борошна і не дає змоги агрономам використовувати багаторічні гібриди пшениці та пирію, особливо чутливих до цієї проблеми.

Геннадій Карлов, керівник Центру молекулярної біотехнології РДАУ-МСГА ім. Тимірязєва, повідомляє, що зробив перший крок до вирішення проблеми проростання зерна у колосі. У колекції Головного ботанічного саду РАН він з колегами відкрив кілька гібридів злаків, які майже не проростають у колосі при контакті з водою.

У ході експериментів було виявлено, що вірогідність проростання зерен залежала від того, яким був у гібриду ген Vp-1, що відповідає за ріст зародка пшениці та інших зернових на останніх фазах розвитку. Найбільш рідкісний різновид цього гену, ThVp-1d, що зустрічається приблизно у 15% зернових, найсильніше захищає гібриди від раннього проростання.

Відкриття цих гібридів та вивчення їхніх властивостей, вважають генетики, у майбутньому дасть змогу вивести багаторічні сорти зернових, які будуть поєднувати кращі якості пирію та пшениці і при цьому не матимуть їхніх недоліків.