19 грудня 2017, 10:00, Україна

Через відміну експортного ПДВ на технічні та олійні культури аграрії щорічно втрачатимуть 10 мільярдів гривень прибутку. Оновлюється

Згідно проведеного нами опитування, багато аграріїв вважали за краще притримати насіння соняшнику до січня або до весни, сподіваючись на підвищення цін. Тепер же, зважаючи на відміну відшкодування ПДВ, вони можуть залишитись у жорсткому мінусі, адже ціни не лише не зростуть, а можуть навіть знизитись. Тим часом гроші на зберігання урожаю вже витрачено.

​Прийняті парламентом зміни в Податковий кодекс України завдадуть щорічних збитків товаровиробникам олійних і технічних культур на суму 10 млрд грн ($400 млн). Про це розповів нардеп Іван Мірошніченко в коментарі для Аgropolit.com.​ 

«Зміни до Податкового Кодексу отримали перед самим голосуванням. Без погодження й попередження, у таємному режимі було внесено правки 180 і 182. Їхня суть — при експорті олійних та технічних культур (соняшник, ріпак та соя) не буде повертатися ПДВ. Це та дискримінаційна норма, яку раніше бачили, коли не було повернення ПДВ на зернову групу. Проголосовані поправки зруйнували весь позитив для аграріїв. Уже із завтрашнього дня буде знижено закупівельну ціну для товаровиробників переробниками, а також — експортерами. Причина проста — держава не повертатиме їм ПДВ. Тобто, у кишені фермерів утворилася «дірка» на 10 млрд грн щорічно», — підсумував Іван Мірошніченко.

На думку народного депутата, скасовувати спецрежим відшкодування ПДВ можна, але за умови держпідтримки. При цьому вигоду від нього набули агрокомпанії, які займаються переробкою соняшнику. 

«Ми готуємо законопроект і буде ініціювати відміну неповернення ПДВ для цих культур. Чи буде розуміння? Не певен. Але ряд  депутатів готові консолідуватися навколо нас. Це не правильно і будемо це відміняти», — так прокоментував подальші дії щодо проголосованих змін народний депутат Іван Мірошниченко.

За словами нардепа, сьогодні немає впевненості в тому, що законопроект буде підтримано, проте підтримка в цьому питанні все ж є.

Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»:

«Відміна експортного ПДВ на сою, ріпак та соняшник для українських аграріїв призведуть до прямих фінансових втрат, в результаті чого аграрний сектор недоотримає 9-10 млрд грн. Очікуються незадоволення та штрафні санкції, оскільки більшість угод з європейськими партнерами вже укладені. У цілому, ця правка означає винищення ріпаку на українських полях. У рамках 2-3 років сівозміни ріпак перетвориться на збиткову культуру», — пояснює експерт.

Коментує ситуацію і експерт з аграрних питань Денис Марчук, який не виключає імовірність мітингів та протестів з боку сільгоспвиробників.

«Ми відверто заявляємо, що з аграріїв буде стягнуто близько 10 млрд грн. Тому що ціна на сою, ріпак, соняшник, з урахуванням того, що не буде повертатися ПДВ, буде значно меншою. Відповідно ті виробники, які посіяли і очікували продуктивності на 2018 рік, вони цих коштів не отримають. Тепер питання: як виживати і компенсувати ті затрати, які вони понесуть у наступному році. Товаровиробники, коли входили в посівну кампанію, закладали певну цінову політику, яка формувалася відповідно кон'юктурі ринку. А тепер потрібно формувати з урахуванням зменшення ціни на урожай на 20%. А окрім цього потрібно ж було закласти зміну ціни палива, підвищення мінімальної зарплати. Тобто мінус був би дуже високим і без відміни компенсації ПДВ. Що цікаво — ніхто до кінця не бачив розробленої схеми розподілу коштів на тваринництво ніхто не бачив. Це нечувано. Звичайно у аграріїв є підозри, що певна сума буде розподілена між кількома найбільшими виробниками тваринницької продукції. Не виключено, що аграрії вдаватимуться до дій, які нестимуть характер відстоювання своїх прав», — коментує Денис Марчук.

Експерти, що схвалюють зміни, пояснюють свою позицію:

У той же час прихильники прийнятих податкових змін вважають, що відміна відшкодування експортного ПДВ на сировину стимулюватиме переробну галузь і спонукатиме аграріїв продавати вже готову продукцію.

«Завдяки експортному миту на соняшник 98% його експортується у формі соняшникової олії, тоді як для інших олійних культур сої та рапсу цей показник складає лише 10% та 15% відповідно», — коментують експерти.

На думку експертів, стимулюючі заходи по внутрішній переробці дозволять протягом року перейти від експорту сировини до переробленого продукту.

«Для початку аграріям доведеться пристосуватись до падіння цін на сою та ріпак, але це буде лише короткостроковим ефектом. Наприклад, незважаючи на експортне мито, 10 млн тонн вирощеного соняшнику дає аграріям щороку більше прибутків ніж 60 млн тонн зерна. При цьому, Україна займає перше місце в світі по експорту соняшникової олії з часткою в світовому експорті близько 60%. Якщо додати до цієї індустрії ще й інші олійні культури такі як соя та рапс, то Україна займе домінуючу нішу на світовому ринку олії в цілому. Це дозволить Україні зайняти стратегічне місце у плані світової харчової безпеки, що посилить міжнародні позиції України» — пояснив один з учасників аграрного ринку.

За підрахунками це дозволить залучити 500-600 млн доларів інвестицій та створити близько 12 тис. нових робочих місць. Додаткові надходження до державного бюджету складуть щонайменше 500 млн грн. щорічно.

Більшість із тих, хто схвалює нововведення, наполягають на необхідності відходу від «сировинного» статусу укранської аграрної галузі.

«Цього року через несприятливі погодні умови у багатьох регіонах отримали низькі врожаї сої й соняшнику. Відповідно зменшились обсяги їх виробництва. А якщо є дефіцит пропозиції, то й закупівельна ціна має бути вища. При цьому потужностей для переробки є більше, ніж зібраного збіжжя. До того ж експортний потенціал є передусім у переробленої продукції. Досить вже експортувати сировину. Слід отримувати додану вартість всередині країни, створювати переробні потужності, зокрема і меншого масштабу. Це додаткові робочі місця, додаткові надходження до місцевих бюджетів. А виробники-аграрії менше залежатимуть від крупних переробників. На мою думку, згадане скасування відшкодування ПДВ на експорт олійних культур лише стимулюватиме внутрішнього виробника до створення нових потужностей і збалансованості структури експорту в бік готової продукції», — стверджує Микола Шепеля, торговий представник компанії «NuSeed» в Україні.

Саме така позиція тих, хто схвалює відміну відшкодування експортного ПДВ.

Думки аграріїв стосовно скасування ПДВ:

«Цього року під соняшником у нас було засіяно 400 га. Але за цей урожай ми вже не турбуємося, оскільки встигли його реалізувати. І як би там не склалася ситуація, не будемо змінювати планів і на наступний рік, адже закупили вже і насіння, і добрива, і ЗЗР. А от що буде далі — подивимося», — розповідає Володимир Пономаренко, директор СТОВ «Воля» (Черкаська область).

Скасування відшкодування ПДВ на експорт соняшнику, ріпаку та сої — це жах для фермерів. Про це у ексклюзивному коментарі SuperAgronom.com розповів Юрій Мелета, голова ФГ «Ельдорадо» (Херсонська область).

«Як це можна прокоментувати? Ми і так працюємо на півдні України в складних погодних умовах, а тепер ще взяти і нас так покарати? Це свавілля. Соняшник ми продаємо переробникам, які реалізують олію. Чи вплине це на нас — не знаю. А от ріпак ми продаємо експортерам, тут однозначно буде вплив. Може це для того, щоб стимулювати переробників? Щоб переробляти ріпак і сою в Україні? Побачимо, що буде. Звісно, ці зміни вплинуть на нас, як на виробників. А ми й так особливо не «жируємо», а тут ще й палки в колеса вставляють», — коментує фермер.

Роман Дяченко, голова ФГ «Едем» (Миколаївська обл.):

«Звісно, так звані одноосібники, тобто фермерські господарства чимало втратять через таку норму. Ми і так залежали від закупівельників. Цього року, наприклад, по соняшнику був значно менший урожай, а ціни були на рівні минулорічних. Хоча за логікою – менший урожай, менша пропозиція, отже, ціни вищі мають бути. Зрозуміло, що в агрохолдингів є свої переробні потужності. І вони продаватимуть на експорт не сировину, не  зернятко, а олію. На них це не дуже позначиться. А в нас, на півдні України, соняшник – чи не єдина культура, яка дає більш-менш нормальні прибутки фермерам. Бо в останні роки, коли спека й посуха, усе вигорає, й інші культури, у яких маржа менша, іноді навіть збитковими стають. Наприклад, у деяких господарствах нашого району цього року отримали лише по 300-400 кг/га сої. Тому навряд чи наступного року дуже зміниться відсоток соняшнику в сівозміні, але зрозуміло, що прибутки ще зменшаться. Давлять нашого брата-фермера…»

Володимир Гловінковський, головний агроном ПП «Земля Переяславщини» (Київська обл.):

«Цього року, наче відчували щось — на сьогодні вже більшість врожаю встигли реалізувати. Але ціна і так не дуже висока була, а ще ці нововведення з ПДВ... Тож підприємство прийняло рішення, що наступного року зменшимо площі під соняшником на 200 га. Навзамін посіємо буряк. Сподіваємось, що експорту цукру ніщо не заважатиме?..»

Ми збираємо думки та точки зору всіх учасників ринку, тож будемо оновлювати цей матеріал, слідкуйте за оновленнями!

Останні звістки: Аграрії готуються до протестів через бюджет та податкові правки

Українські аграрії обурені ухваленими 7 грудня змінами до Податкового кодексу і державного бюджету на 2018 рік та готуються до масових протестів, оскільки Уряд та профільні міністерства відмовилися від цивілізованого діалогу. Про це під час прес-конференції заявили представники найбільших аграрних асоціацій України: Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Аграрного союзу України, Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, а також галузевого об’єднання профільних асоціацій Всеукраїнського аграрного форуму, повідомив AgroPolit.com.

За словами голови Аграрного союзу України Геннадія Новікова, цього року Уряд вирішив не враховувати пропозиції аграрних асоціації щодо державного бюджету і напрямків розвитку, а те, що проголосоване сьогодні вночі, випадає за рамки розуміння.

«У виробників олійних культур вкрали близько 10 млрд грн, скасували квазі-акумуляцію ПДВ. Наші члени вимагають виходити на протести», — розповів він.

Він пояснив, що лише норма про скасування відшкодування ПДВ при експорті призведе до падіння закупівельних цін на олійні культури на внутрішньому ринку на 20%. При цьому аграрії-виробники продовжать сплачувати ПДВ і понесуть загальні прямі втрати на близько 10 млрд грн.

«Наші учасники сприймають події останніх 24 годин дуже жорстко. Нас, аграріїв, просто «кинули», обманули і використали», — розповів заступник голови ВАР Михайло Соколов і додав, що представники їх асоціації теж готові до протесту.