8 грудня 2017, 13:09, Урожай

На Херсонщині вирощують унікальний слоновий часник

Досвідом вирощування слонового часнику у своєму блозі поділився Вадим Дудка, директор ТОВ «Агро Аналіз» (Херсонська область).

«Максимум, що зумів виростити особисто я — 200 грамову цибулину, але зазвичай це все-таки 90-120 грам, колосальний потенціал врожайності, висока ціна та вільна ринкова ніша в цьому сегменті продукції», — розповідає Вадим Дудка.

Агротехніка слонового часнику нітрохи не складніша, ніж у звичайного. Ті ж самі способи і терміни підготовки ґрунту та посадки, ті ж гербіциди для боротьби з бур'янами, ті ж самі шкідники та хвороби.

Слоновий часник висаджують як і звичайний озимий — за місяць до настання стабільних морозів. Для успішної зимівлі важливо, щоб встигли утворитися коріння на цибулині.

Для отримання товарної цибулини висаджують або зубки, або однозубку. Разом з тим, культуру можна вирощувати як дворічну, висаджуючи повітряну цибулину.

Проте через великий розмір та наявність повітряних цибулин збирати урожай слонового часнику доволі проблематично.

«При викопуванні одні з них легко відриваються від корінців і губляться в ґрунті, а деякі, навпаки, доводиться відривати вручну. На невеликих площах — 1-2 га, це некритично, як правило, ціна Елефанта дуже висока, але тим, хто спробує вирощувати цей вид професійно, доведеться подумати над пошуком підходящих рішень», — додає директор ТОВ «Агро Аналіз».

На думку Вадима Дудки, слоновий часник на сьогоднішній день є перспективною нішею, адже, володіючи колосальним потенціалом урожайності, за смаковими властивостями культура не поступається звичайному часнику, який ми звикли бачити на прилавках магазинів.