7 грудня 2017, 09:47, Україна

Волинський садівник вирощує понад 30 сортів екзотичного кизилу

 Про унікальний сад у селі Холонева Горохівського району повідомляє volyn.com.ua.

«Перші саджанці отримав з Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Є така Світлана Клименко, відомий селекціонер кизилу в Україні. Усі близько 30 сортів — це її робота», — розповідає Леонід Кравчук.

За словами садівника, культура не вибаглива та не потребує внесення добрив чи будь-яких засобів захисту.

«Ця культура цінна тим, що вона екологічно чиста і ще не потребує жодних обприскувань. Хоча вже з’являється кизилова міль, яка характерна для півдня, а не для нашого регіону. Якщо дотримуватися хімічної карти захисту, то на гектар яблуневого саду треба від 1,5 до 2,5 тис. доларів на хімікати. А на кизиловий — поки нічого не витрачаєш», — розповідає садівник.

Разом з тим, ягоду дуже важко розмножувати. Кісточку треба стратифікувати в ґрунті два роки. Стільки ж треба плекати сіянця і лише тоді окулірувати.

«Саджанець спочатку просто не переносить органіки. Його можна підживлювати лише через п’ять років після садіння. Кизил не любить прямого сонячного проміння. Росте на всіх типах ґрунтів, окрім кислих. Тому любителів розводити кизил дуже мало», — додає пан Леонід.

Зате всі труднощі розмноження компенсуються легкістю догляду за рослиною. Вона потребує хіба поливання у посушливий період. Дерево має багато листя, яке захищає плоди від граду. Тому в сучасних умовах, коли клімат дуже помінявся на думку садівника, кизил — незамінна культура.

«За 15 років я ще не був без врожаю. Ця культура має ще й ту перевагу, що її плоди можна збирати у технічній, а не біологічній стиглості. Тобто можна довший час транспортувати. Ягоди добре переносять заморозку: після розмороження ціленькі і не розлазяться», — наголошує Леонід Кравчук.

Крім того, ягоди володіють численними лікувальними властивостями. Зібраний урожай садівник реалізує оптом. Наразі ринок кизилу не заповнений, попит переважає пропозицію.