6 грудня 2017, 15:35, Світ

ФАО презентувала карту світових запасів вуглецю в ґрунті

Карту випущено з нагоди святкування Всесвітнього дня ґрунтів, повідомляє fao.org.

Глобальна карта запасів ґрунтового вуглецю, що ілюструє обсяг запасів органічного вуглецю в ґрунті на глибині 30 см, показує природні ділянки з високим вмістом вуглецю — там, де необхідно його утримувати, а також ті області, де існує потенціал для подальшої секвестрації.

Українські вчені спільно з FAO розробили карту вмісту вуглецю у ґрунтах
Читати по темі

Ця інформація може послужити важливим інструментом для прийняття рішень про збереження або збільшення поточних запасів ґрунтового вуглецю, допомагаючи виграти боротьбу зі зміною клімату, зазначили в ФАО.

Карта показує, що в світі на глибині перших 30 см ґрунту міститься близько 680 млрд тонн вуглецю, що майже вдвічі більше, ніж в нашій атмосфері. Це значний обсяг у порівнянні з вуглецем, що зберігаються у всій рослинності світу (560 млрд тонн).

Понад 60% від цих 680 млрд тонн вуглецю зосереджено всього в десяти країнах (Росії, Канаді, США, Китаї, Бразилії, Індонезії, Австралії, Аргентина, Казахстані і Демократичній Республіці Конго). Це означає, що необхідно вжити заходів щодо захисту цих природних багатих вуглецем ґрунтів, щоб уникнути викидів їх в атмосферу.

Інтерактивна карта ґрунтів України

Ґрунтову органічна речовина, основним компонентом якого є вуглець, має вирішальне значення для здоров'я і родючості ґрунтів, утримання води, а також виробництва продуктів харчування. Збереження і відновлення ґрунту в якості головного сховища вуглецю має важливе значення як для сталого сільського господарства, так і для пом'якшення наслідків зміни клімату, підкреслили в ФАО.